Alphabet s više od 15 milijardi dolara dobiti u prvom kvartalu

26.04.2023.

10:59

Autor: B.B.B./HRT/Hina/Reuters

Google, logo

Google, logo

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Alphabet, matična tvrtka Googlea, izvijestila je o više od 15 milijardi dolara neto dobiti u prvom tromjesečju ove godine i blago povećanim prihodima te najavila otkup dionica u iznosu 70 milijardi dolara.

Neto dobit Alphabeta u prvom je tromjesečju iznosila 15,05 milijardi dolara i bila je za 8,5 posto manja nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuje financijsko izvješće.

Istodobno, prihodi su mu uvećani tri posto, na 69,79 milijardi dolara.

Kompanija je izvijestila da je potražnja za uslugama u oblaku porasla u prvom tromjesečju, ali da je Googleova prodaja oglasa blago pala, drugo tromjesečje zaredom.

Prodaja oglasa tako je smanjena na 54,55 milijardi dolara u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon pada u četvrtom tromjesečju za 3,6 posto.

Tvrtka je u međuvremenu zbog straha od recesije nastojala zadržati čvrstu kontrolu nad troškovima, pa je u siječnju odlučila ugasiti oko 12.000 radnih mjesta.

Glavna financijska direktorica Ruth Porat investitorima je putem konferencijske veze poručila kako očekuje da će kapitalni izdaci ove godine biti "skromno povećani" u odnosu na 2022. godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!