Alternativna burza i zarobljavanje CO2 u poljoprivredi

26.10.2021.

06:27

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.L./K.D./HRT

Alternativna burza i zarobljavanje CO2 u poljoprivredi

Alternativna burza i zarobljavanje CO2 u poljoprivredi

Foto: HRT / HTV

Već zadnjih 20 godina govori se o zagađenju koje uzrokuje bavljenje poljoprivredom, ali taj problem još uvijek nije riješen – količina CO2 u našem okolišu sve je veća. Ipak, postoji način kako spriječiti takvo zagađenje i zadržati ugljični dioksid na zemlji.

- Postoji više načina, i više pametnih ljudi radi na tome da dođemo do toga da budemo CO2 neutralni, odnosno da spasimo Zemlju od stakleničkih plinova. U sklopu našeg projekta 'Green Economy CO2' osmislili smo jedan inovativan pristup kako bi poljoprivredi, kao sektor koji proizvodi CO2 u svakodnevnoj obradi, omogućili da isto tako 'zarobljava' CO2 i na takav način čisti okoliš, objašnjava Ivana Dević, zamjenica ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Ivana Dević

Ivana Dević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dodaje kako se radi isključivo o poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno zelenim biljkama. Naime, Europska Unija izdala je direktivu kojom svim zemljama članicama nalaže da do 2030. moraju smanjiti emisiju CO2 za 50 posto. Dević kaže kako je cilj do 2030. smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 55 posto, a do 2050. postati potpuno CO2 neutralni.

Drveće protiv monokultura

- Hoćemo li u tome uspjeti, to ćemo vidjeti, kaže. Napominje kako 'zarobljavanje' CO2 nije nikakva novost, ali u ovom slučaju je, kaže, cilj iskoristiti korjenasto drveće kako bi se zarobile što veće količine. Problem u poljoprivrednoj proizvodnji je taj što su se, kako bi se povećala količina, počele obrađivati poljoprivredne površine.

- Sadila se konstantno monokultura. Išlo se na količinu pa se nisu baš poštivale ni agro-okolišni uvjeti, nekakve norme, nije se brinulo o okolišu. Sve to Europa pokušava popraviti s Europskim Zelenim planom, kako bi se biljni i životinjski svijet vratio, kaže Ivana Dević dodaje kako postoji i tržište CO2 – Hrvatska na njemu sudjeluje od 2015. godine.

Volonterska burza CO2

Napominje kako je trenutni projekt zarobljavanja CO2 u poljoprivredi pilot projekt i prvi takav u svijetu. Pokušava se dobrovoljnim volonterskim tržištem pokrenuti burzu CO2 iz sektora poljoprivrede. Zasad je volonterski, ali Dević smatra da će se to vrlo brzo uvesti kao nekakva obaveza i standard.

- Pokušavamo računski dokazati koliko se CO2 iz poljoprivrede može zarobiti, i da se to može staviti na tržište, kaže. Nositelj ovog projekta je 'Regionalna agencija za zaštitu okoliša Emilija Romanja', projektni partneri su i Centar za mediteranske kulture iz Italije, a hrvatski partneri su, kako kaže Dević, njihove 'ReRe' iz Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije.

Kaže kako je za projekt bio veliki interes, te da se u 12. mjesecu u Zadru održava prva međunarodna konferencija, ukoliko to dozvole epidemiološke mjere. Bit će pozvani Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša - kao nositelji politika, a bit će prisutni svi partneri, kojima će biti prezentirani rezultati pilot projekta.

- Nadamo se da u sklopu svih strategija i planova koji se donose od 2021. do 2030., da će se pronaći mjesta i za ovakvu jednu inicijativu koja bi mogla na području Republike Hrvatske, nacionalnim uredbama, sasvim sigurno funkcionirati, zaključuje Dević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!