19:37 / 28.11.2018.

Autor: P.F./HRT

'Ambicija da rast podignemo više i krenemo putem prosperiteta'

-

-

Foto: - / -

Želimo poručiti da su naše ambicije puno veće i svima skupa ambicije moraju biti veće od ovoga što smo dosegnuli sad, rekao je zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić.
Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8% na godišnjoj razini, što je malo sporiji rast nego u prethodnom kvartalu, ali veći nego što se očekivalo.  O tome su u emisiji Tema dana govorili  potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić.

Ovo je nešto blago iznad naših očekivanja i drago mi je da je nešto bolje nego što su prognozirali ekonomski analitičari. Dobra je ovo vijest za hrvatsko gospodarstvo, definitivno može biti bolje, radimo na tome. Drago nam je da imamo rast investicija, dominantno povoljniji odnos uvoza i izvoza, pogotovo u uslugama. U ovom tromjesečju se vidi i nešto veći izvoz roba u odnosu na uvoz iako je to nominalno još uvijek puno više na strani uvoza. Kad govorimo o padu industrijske proizvodnje onda je tu dominantan utjecaj problema brodogradnje koji rješavamo. Očekujem da ćemo zajedno s našim socijalnim partnerima pronaći rješenje da to bude bolje, rekao je Tolušić.

Želimo poručiti da su naše ambicije puno veće i svima skupa ambicije moraju biti veće od ovoga što smo dosegnuli sada. Ako pogledate okruženje u kojem radimo, djelujemo i živimo ono raste puno brže od nas. Ambicija je da rast podignemo više, da budemo konkuretniji u okruženju s kojim poslujem o te da budemo svi skupa zadovoljniji i da ova države krene putem gospodarskog i socijalnog prosperiteta, rekao je Jakelić.

Uz sve nedaće koje smo imali u ovih 850 dana ove Vlade, samo Agrkor i Uljanik bi bili dosta. Ali su bile tri porezne reforme, porezno rasterećenje za 6,5 milijardi kuna, niz administrativnih  i neporeznih davanja snižavamo i rasterećujemo poduzetnike, uz definitivno kritiku HUP-a koju uvažavamo da to može biti više i bolje.  No ne može se sve riješiti u jednom danu. Volio bih da je nas dočekao rast od 5%. Ali ono što radimo ne možemo napraviti preko noći. Ali ovo pokazuje da Vlada radi stabilno i da ide u dobrom smjeru uz želje da rezultat bude još bolji, rekao je Tolušić.

Uz sve što smo prolazili kroz krizu od 2008. pa sve do sada hrvatski poduzetnici i poslodavci podnijeli su najveći teret svih problema koje samo imali dosad: restruktuirali su se, racionalizirali, optimizirali svoje proizvodnje i sada su došli u situaciju, uz veliki problem nedostatka radne snage, da se održi razina proizvodnosti ili čak unaprijedi morate davati u plaće svojim radnicima. U tom slučaju nedostaje vam sredstava za investicije, nedostaje sredstava za nove tehnologije. To posljedično znači da smo došli do granice kad će biti vrlo teško rasti bez intervencije Vlade i mjera koje će rasteretiti gospodarstvo. Primjer 7500 neoporezivih kuna koje smo dobili kroz novu izmjenu poreznog zakona. To je kompletno 100%-tni iznos na trošak poslodavca. To poslodavac isplaćuje svojem radniku i država ne gubi ništa. Ako imate 1000 radnika to je jedan ogroman iznos koji će vam faliti za primjerice stroj ili novo zemljište, rekao je Jakelić.

Kad govorimo o investicijama i ulaganjima nije situacija ista u 2018. i 2015. Sada je na raspolaganju niz programaa i natječaja iz europskih fondova  kojima se financiraju projekti u gospodarstvu, rekao je Tolušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!