14:19 / 28.03.2018.

Autor: D.M./Hina

AmCham: Bolje poslovne rezultate ostvarilo 65% tvrtki

-

-

Foto: - / -

Kada je riječ o sveukupnom iskustvu poslovanja u Hrvatskoj, 37,5% ispitanika odlučilo se za odgovor "dobro", a 9,3% za "vrlo dobro". Gotovo 11% ga smatra "lošim" i "vrlo lošim".
Većina poduzeća ostvarila je bolje poslovne rezultate i povećala broj zaposlenih u 2017. u odnosu na godinu prije, a 47 posto njih sveukupno iskustvo poslovanja ocjenjuje kao dobro ili vrlo dobro, pokazuje istraživanje provedeno među članicama Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj.

AmCham Hrvatska okuplja više od 220 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih poduzeća koja u Hrvatskoj zapošljavaju više od 70 tisuća ljudi, a istraživanje o poslovnom okružju provedeno je na uzorku od 140 članova uprava. Pritom je 65 posto ispitanika kazalo da su njihova poduzeća u 2017. ostvarila bolje poslovne rezultate u odnosu na 2016., dok ih je desetak posto navelo da su oni bili slabiji u odnosu na godinu prije. Također, 64 posto poduzeća povećalo je broj zaposlenika, u 23,5 posto slučajeva njihov broj je ostao isti, dok je 12 posto ispitanika navelo da se njihov broj smanjio.

Kada je riječ o sveukupnom iskustvu poslovanja u Hrvatskoj, 37,5 posto ispitanika odlučilo se za odgovor "dobro", a 9,3 posto za "vrlo dobro". S druge strane, gotovo 11 posto ga smatra "lošim" i "vrlo lošim", a najviše, 42 posto, ocjenuje ga "prosječnim". Ove se godine obilježava pet godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU), a pritom 45 posto ispitanika ocjenuje da su se uvjeti poslovanja u Hrvatskoj u tom petogodišnjem razdoblju poboljšali, 40 posto ih smatra da su ostali isti, a 15 posto ocjenjuje da su se pogoršali.

Kao područja u kojima su u proteklih pet godina uočili najveća pogoršanja, najveći postotak odgovora, 49 posto, odnosio se na provedbu pravnih pravila i procedura, 41 posto na pravosuđe, a 39 posto na odgovor "kvaliteta zakonskog okvira". S druge pak strane, kao područja najvećih poboljšanja od 2013., s 41 posto istaknuta je potražnja za robom i uslugama, a s 33 posto uvjeti financiranja. Na pitanje na koji su način regulative i aktivnosti državne administracije utjecale na poslovno okružje u posljednjih pet godina, 43,5 posto ispitanika odgovorilo je da je taj učinak bio negativan, devet posto kazalo je da je on bio znatno negativan, a 34 posto ih smatra da nisu utjecale. Time se dolazi do broja od čak 86 posto ispitanika koji taj učinak smatraju ili negativnim ili nepostojećim.

Istraživanjem je napravljena i usporedba sa zemljama srednje i istočne Europe, s obzirom na to da 72 posto poduzeća članova AmChama djeluje i u tim državama. Pritom, tek devet posto ispitanika uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenilo je boljima u odnosu na te zemlje, 44 posto smatra da su lošiji, a najviše, 47 posto, odlučilo se za odgovor "prosječni uvjeti, kao u usporedivim zemljama". Kao najveće nedostatke Hrvatske u odnosu na te zemlje ponajprije su naveli sporost administracije i razinu oporezivanja, a znatan postotak odgovora, 42 posto, dobile su i kategorije "malo tržište" i "izostanak dugoročne Vladine strategije". Najvećim prednostima ocijenili su pak turistički potencijal zemlje, članstvo u EU-u i geostrateški položaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!