Američke porezne olakšice prijetnja europskim kompanijama

07.11.2022.

11:54

Autor: Hina/HRT

Američki dolari

Američki dolari

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki zakon o borbi protiv inflacije prijetnja je europskoj industriji i i EU mu se mora suprotstaviti, izjavio je francuski ministar financija, pridruživši se dužnosnicima koji upozoravaju na potencijalne štetne posljedice američkih poreznih poticaja.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u kolovozu 430 milijardi dolara 'težak' zakon o smanjenju inflacije koji predviđa državnu pomoć za privredne grane poput automobilske industrije, rezerviravši porezne olakšice samo za dijelove iz domaćih tvornica.

- Moramo jasno reći našim američkim partnerima da je to za nas veliki problem. To je neprihvatljivo i moglo bi izazvati veliki šok u europskoj industriji, rekao je Bruno Le Maire u ponedjeljak.

Europske kompanije strahuju da bi im američki zakon o borbi protiv inflacije, koji predviđa porezne olakšice za dijelove iz domaćih tvornica, mogao preoteti potencijalna ulaganja.

Zakon o inflaciji predviđa i porezne olakšice u vrijednosti do 30 posto troškova gradnje novih i modernizacije postojećih tvornica vjetroturbina i solarnih panela i rudnika minerala za baterije za električne automobile.

I povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis upozorili su na potencijalne negativne posljedice američkih poreznih poticaja za domaću industriju.

Smatramo da je to jako važno pitanje jer se ne tiče samo pojedinačnih poduzeća koja također imaju koristi od subvencija omogućenih zakonom o smanjenju inflacije", objasnila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje na saslušanju u Europskom parlamentu.

- Kombinacija energetske krize i mehanizma (američkog) Zakona o smanjenju inflacije dovodi u opasnost dio industrijske baze u Europi, dodala je Vestager.

Dombrovskis je pak poručio da EU želi biti izuzet iz "diskriminatornih odredbi" o električnim baterijama, kao i Kanada i Meksiko.

Upitan hoće li EU slučaj prijaviti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), Dombrovskis je samo potvrdio da je Bruxelles proučio novi američki zakon i da će razmotriti opcije".

EU i SAD odlučili su osnovati radnu skupinu kako bi riješili problem.

Dvije strane slažu se "da je važna bliska koordinacija kako bi se podržali održivi i otporni transatlantski lanci nabave", stoji u priopćenju Europske komisije, objavljenom krajem listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!