Američki dužnosnici procjenjuju moguće manipulacije dionicama banaka

05.05.2023.

12:14

Autor: Hina/HRT

Trgovanje dionicama, ilustracija

Trgovanje dionicama, ilustracija

Foto: jo.pix / Shutterstock

Američki savezni i državni dužnosnici razmatraju je li "tržišna manipulacija" izazvala nestabilnost bankarskih dionica u posljednje vrijeme, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem, a Bijela kuća obećala je pratiti pritiske kratke prodaje (short sellinga) na zdrave banke.


Pritisci kratke prodaje


Kratka prodaja, u kojoj ulagači prodaju posuđene vrijednosne papire s namjerom da ih kasnije otkupe po nižoj cijeni i zarade na razlici, nije nezakonita i smatra se dijelom zdravog tržišta. No, manipuliranje cijenama dionica, koje Američka agencija za vrijednosnice i burze (SEC) definira kao namjerno ili svojevoljno ponašanje osmišljeno kako bi se investitori obmanuli ili prevarili kontroliranjem cijena dionica ili umjetnim utjecajem na njih, protivno je zakonu.

Dionice regionalnih američkih banaka nastavile su padati ovaj tjedan nakon kolapsa First Republic Banka, treće američke banke srednje veličine koja je propala u dva mjeseca. Samo u četvrtak 'short selleri' ubilježili su 378,9 milijuna dolara nerealizirane zarade od klađenja protiv određenih regionalnih banaka, prema analitičkoj tvrtki Ortex.

Povećana aktivnost kratke prodaje i volatilnost dionica potaknuli su posljednjih dana sve veći nadzor saveznih i državnih dužnosnika i regulatora, budući da su u bankarskom sektoru fundamenti snažni i dovoljno je kapitaliziran, rekao je izvor koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašten davati izjave u javnosti.

- Državni i savezni regulatori i dužnosnici sve veću pozornost pridaju mogućnosti tržišne manipulacije u vezi s dionicama banaka, rekao je izvor.

Bijela kuća pozorno prati situaciju 


Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da Bidenova administracija pozorno prati situaciju, ali da će sve moguće mjere poduzeti Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC).

- Administracija će pomno pratiti tržišna kretanja, uključujući pritiske kratke prodaje na zdrave banke, rekla je Jean-Pierre na brifingu u Bijeloj kući.

Američka udruga banaka pozvala je u četvrtak SEC da istraži značajne kratke prodaje bankovnih dionica i angažman na društvenim mrežama za koje kaže da se čini da je "odvojen od temeljne financijske stvarnosti".

- Tražimo od SEC-a da razmotri sve svoje postojeće alate i poduzme mjere za smanjenje mogućnosti zlouporabe trgovinske prakse i vraćanje povjerenja ulagača, poručila je udruga.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je u četvrtak da će agencija pratiti svaki oblik neprimjerenog ponašanja koji bi mogao ugroziti ulagače ili tržišta.

"Potonuće" dionica banaka 


Bankovni indeks S&P 600 u četvrtak je pao više od 3% posto. Dionice regionalne banke PacWest Bancorp potonule su za više od 50 posto nakon što je potvrdio da razmatra strateške opcije.

Regionalna banka Western Alliance Bancorp opovrgnula je izvješće Financial Timesa u kojem se navodi da banka razmatra potencijalnu prodaju i da ispituje pravne mogućnosti. Dionice su joj pale za više od 38 posto, s tim da je njihova trgovina obustavljana u više navrata.

Oscilacije cijena dionica ne odražavaju činjenicu da su mnoge regionalne banke imale bolje rezultate o dobiti u prvom tromjesečju i zdrave fundamente, uključujući stabilne depozite, dovoljne razine kapitala i smanjene udjele neosiguranih depozita, rekao je izvor.

Povećana aktivnost kratke prodaje pokrenula je pozive da se ona privremeno zabrani, no dužnosnik SEC-a rekao je u srijedu da agencija "trenutačno ne razmišlja" o takvom potezu.

SEC je prvi put upozorio ulagače u ožujku, tijekom razdoblja velike volatilnosti tržišta u okolnostima kolapsa Silicon Valley Banka i Signature Banka, da pažljivo prati stabilnost tržišta i da će kazneno goniti svaki oblik neprimjerenog ponašanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!