07:53 / 10.07.2019.

Autor: T.D./Hina

Američki i kineski pregovarači održali "konstruktivan" telefonski razgovor o trgovini

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer i ministar financija Steven Mnuchin razgovarali su s potpredsjednikom kineske vlade Liu Heom i ministrom Zhong Shanom pokušavajući riješiti trgovinske nesuglasice između dviju zemalja.
Američki i kineski trgovinski dužnosnici održali su u utorak "konstruktivan" telefonski razgovor, rekao je savjetnik Bijele kuće za ekonomiju Larry Kudlow, čime je započeo novi krug razgovora nakon što su dva najveća svjetska gospodarstva dogovorila primirje u jednogodišnjem trgovinskom ratu.

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer i ministar financija Steven Mnuchin razgovarali su s potpredsjednikom kineske vlade Liu Heom i ministrom Zhong Shanom pokušavajući riješiti trgovinske nesuglasice između dviju zemalja, priopćio je ranije američki dužnosnik.

Kudlow je rekao da su razgovori "prošli dobro" te da su bili konstruktivni. Dodao je da su dvije strane razgovarale o sastanku, ali je upozorio da nema čarobnoga načina za postizanje sporazuma.

Tu nema čuda, rekao je Kudlow novinarima u Bijeloj kući. Prošle zime i u proljeće došlo je do napretka, ali onda je sve stalo. nadamo se da ćemo nastaviti gdje smo stali.

Trgovinski razgovori zapeli su u svibnju kad je Kina odustala od obećanja da će osigurati zakonske promjene u svojem sustavu, kažu američki dužnosnici.
Prema onome što je rekao Kudlow, još nije jasno hoće li dvije strane nastaviti razgovore od nacrta teksta koji je dogovoren prije povlačenja Kine, kao što žele američki dužnosnici, ili će početi od novog polazišta.

Sastanak dvaju pregovaračkih timova mogao bi se održati u Pekingu, rekao je Kudlow, dodavši da još nema nikakvih pojedinosti. Pregovori su nastavljeni nakon dvomjesečne stanke, ali carinska bitka dviju strana počela je prije godinu dana.

SAD i Kina pristali su tijekom samita grupe 20 zemalja prošloga mjeseca u Japanu, nastaviti pregovore, umanjujući tako strahove od eskalacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!