10:38 / 07.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Američki ministar trgovine kaže da SAD ne želi trgovinski rat

Foto: Twitter/@iMariaJohnsen

Foto: Twitter/@iMariaJohnsen

Foto: - / -

Nakon što je glavni ekonomski savjetnik američkog predsjednika i zagovornik slobodne trgovine Gary Cohn podnio ostavku, na Wall Streetu trguje se nesigurno.
Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, pritisnute ostavkom ekonomskog savjetnika američkog predsjednika koja je potpirila bojazni da bi najavljene američke carine na čelik i aluminij mogle potaknuti trgovinski rat.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,47 dolara. Jučer je zaključila trgovanje na 65,79 dolara da bi se spustila u elektronskoj trgovini pod utjecajem snažnog rasta američkih zaliha. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 33 centa nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 62,27 dolara.

Vlada u Washingtonu ponovo je podigla procjene američke proizvodnje, koja bi po njima trebala rasti za više od 120 tisuća barela dnevno i u posljednja tri ovogodišnja mjeseca dosegnuti ukupno 11,17 milijuna barela dnevno. Time bi SAD istisnuo Rusiju s pozicije vodećeg svjetskog proizvođača, nakon što su prošle godine nadmašili Saudijsku Arabiju, najvećeg proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).
 
Na ta se očekivanja nadovezala ostavka Garyja Cohna, ekonomskog savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je stekao reputaciju borca protiv protekcionističkih snaga u američkom kabinetu. Cohn je podnio ostavku zbog neuspjelog otpora planovima za uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija. Američki trgovinski partneri, uključujući Europsku uniju i Kinu, poručili su da bi carine mogle rezultirati uzvratnim mjerama i potaknuti globalni trgovinski rat, što bi naškodilo gospodarskom rastu, a time i potrošnji nafte.

Ministar Ross: SAD ne želi trgovinski rat

Američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je da Sjedinjene Države ne žele trgovinski rat i da se o odluci o uvođenju poreza na uvoz aluminija i čelika prethodno "zrelo razmislilo". "Ne želimo trgovinski rat", rekao je Ross u intervjuu za CNBC. Izjavio je to nakon ostavke Garyja Cohna, glavnoga ekonomskog savjetnika Donalda Trumpa, koji se nije složio s predsjednikovom inicijativom.

"Sa svojim saveznicima želimo dobre odnose", rekao je, dodavši kako će činjenica da će SAD moći povećati proizvodnju čelika pridonijeti da se izbjegne povećanje cijena tog metala. Kada je posrijedi Cohnova ostavka, ministar trgovine je izjavio da nije riječ o "salonskoj revoluciji" te da je "ekonomski savjetnik već neko vrijeme razmišljao o takvom potezu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!