Povjerenik EU-a: Propast SVB-a nije izravna prijetnja europskim bankama

13.03.2023.

Zadnja izmjena 17:01

Autor: V.K./HRT/Hina

Silicon Valley Banka

Silicon Valley Banka

Foto: Ilustracija/Dado Ruvic / REUTERS

Američke vlasti hitno su intervenirale u nedjelju kako bi zaštitile financijski sektor nakon propasti Silicon Valley Banka (SVB), koja je posebno zabrinula male i inovativne tehnološke kompanije. Propast američkog SVB-a ne predstavlja izravnu prijetnju europskom bankovnom sektoru, ali treba pratiti njezine neizravne posljedice, upozorio je povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Nakon dramatičnog vikenda regulatori su klijentima propalog SVB-a poručili da će od ponedjeljka moći podići pologe i zatvorili su Signature Bank, koja se proteklih dana također našla pod pritiskom, a središnja banka olakšala je ostalim zajmodavcima pristup financiranju.

I u SVB-u i u Signatureu većina klijenata bila je iz tehnološkog sektora.

Silicon Valley Bank specijalizirao se za kreditiranje startupova i servisirao je gotovo polovinu kompanija u tehnološkom i sektoru zdravstvene skrbi koje su imale financijsku podršku američkih fondova i uvrstile su dionice u burzovnu kotaciju u 2022., napominje BBC.

Banka je osnovana 1983. u Kaliforniji, a našla se pod pritiskom budući da su podignute kamatne stope njezinim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima. Zato su startupovi počeli povlačiti depozite, a trend je prošli tjedan naglo ubrzao.

Propast SVB-a potaknula je bojazni da je pod znakom pitanja isplata plaća u malim i srednjim poduzećima, budući da je osigurana isplata pologa samo do 250 tisuća dolara.

Na kraju prošle godine jamstva nisu pokrivala otprilike 89 posto SVB-ovih depozita od 175 milijardi dolara, prema podacima agencije za osiguranje depozita (FDIC).

Ministrica financija Janet Yellen, predsjednik Feda Jerome Powell i predsjednik FDIC-a Martin Gruenberg nastojali su stišati bojazni, poručivši da će polozi biti isplaćeni svima, uključujući i one koje koji premašuju propisani plafon, prema zajedničkoj izjavi objavljenoj u nedjelju navečer.

Intervencija Bidenove administracije jasno pokazuje posljedice podizanja kamatnih stopa u SAD-u i drugim velikim gospodarstvima kako bi se suzbila inflacija, napominje Reuters.

SVB je imao podružnicu i u Britaniji i britanska vlada i središnja banka hitno su se sastale tijekom vikenda kako bi spriječile njezinu propast.

U ponedjeljak ujutro britanska komercijalna banka HSBC objavila je da kupuje Silicon Valley Bank UK za jednu funtu. Rečeno je da je podružnica na dan 10. ožujka imala oko 5,5 milijardi funti zajmova i oko 6,7 milijardi funti depozita.

Zebnja među među američkim startupovima nakon propasti Silicon Valley Banka


Propast Silicon Valley Banka (SVB) izazvala je zebnju u Silicijskoj dolini, razotkrivši negativan utjecaj podignutih troškova kreditiranja na inovativne tehnološke tvrtke i njihove probleme s pronalaženjem pouzdanog izvora financiranja.

Silicon Valley Bank specijalizirao se za kreditiranje startupova i servisirao je gotovo polovinu kompanija u tehnološkom i sektoru zdravstvene skrbi koje su imale financijsku podršku američkih fondova i uvrstile su dionice u burzovnu kotaciju u 2022., napominje BBC.

Banka je osnovana 1983. u Kaliforniji, a našla se pod pritiskom budući da su podignute kamatne stope njezinim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima. Zato su startupovi počeli povlačiti depozite, a trend je prošli tjedan naglo ubrzao.

U usporedbi s ostalim bankama, SVB je do sada bio pouzdani izvor financiranja za startupove, napominje Reuters.

Njegova propast dovela je pod znak pitanja isplatu plaća u malim i srednjim poduzećima. Bojazni su stišali regulatori, poručivši klijentima da će od ponedjeljka moći podići pologe do 250 tisuća dolara i isplatiti plaće za prošli tjedan.

Dioničari i neosigurani kreditori neće moći računati na istu razinu zaštite.

Intervencija vlasti izazvala je olakšanje među startupovima.

To je krupan korak u obnovi povjerenja u startup zajednici. Brojni startupovi već su bili planirali krizne mjere koje bi vjerojatno dovele do novog vala otkaza i nezaposlenih radnika", rekao je osnivač venture tvrtke Decibel Partners Jon Sakoda.

- Mjere su donijele prijeko potrebnu sigurnost da svi mogu u ponedjeljak obračunati plaće, dodao je Sakoda.

Ostaje pitanje tko će zamijeniti SVB koji do nedjelje nije našao kupca i podržati poduzeća koja veće banke izbjegavaju.

Velike tehnološke tvrtke najavile su val otkaza, ukazujući na slabiju u razdoblju posustajanja gospodarstva. Izvršni direktori startupova okrenuli su se društvenim mrežama i zatražili pomoć.

Odazvao im se čelnik OpenAI-ja Sam Altman, nudeći im financijsku pomoć kako bi prebrodili neizvjesnost i platili svoje zaposlenike, izvijestio je Reuters u nedjelju.

Tehnološki investitor Asheesh Birla prognozira da će startupovi u idućim danima krenuti otvarati račune u velikim bankama. Kompanije s većim iznosima zaposlit će vjerojatno blagajnike i nastojti smanjiti gotovinske iznose u sefovima.

Izvršni direktor Rad AI-ja Doktor Gurson planira novac prebaciti na novi račun u većoj banci, a još ne zna kada će doći do pologa u Silicon Valley Banku.

- Kompanije nikada ne bi trebale strahovati jesu li njihovi depoziti sigurni, rekao je.

- Ne znam postoji li sigurno mjesto kamo bismo mogli otići, dodaje.

Povjerenik EU-a: Propast SVB-a nije izravna prijetnja europskim bankama


Propast američkog Silicon Valley Banka (SVB) ne predstavlja izravnu prijetnju europskom bankovnom sektoru, ali treba pratiti njezine neizravne posljedice, upozorio je povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

- Moramo pratiti moguće neizravne posljedice, ali u ovom trenutku smatramo da ne predstavljaju značajan rizik, izjavio je Gentiloni.

Europska središnja banka (ECB) pomno prati situaciju, a sve europske banke poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi otklonile rizik od sličnog scenarija, naglasio je povjerenik EU-a.

- Utjecaj na vrijednost dionica europskog bankarskog sektora bio je očekivan, ali procjena rizika od domino-efekta druga je stvar, naglasio je.

- Mislim da trenutno u Europi ne prijeti stvarna opasnost od širenja negativnih posljedica, rekao je.

Ministri financija eurozone okupili su se u glavnom gradu Belgije na redovitom sastanku na kojem će analizirati stanje u gospodarstvu i raspravljati o proračunskoj politici, napominje agencija dpa.

Njemački regulator zatvorio podružnicu propale američke banke


Njemački financijski regulator BaFin izvijestio je danas da je zatvorio podružnicu propale američke banke Silicon Valley Bank (SVB), istaknuvši kako njezino poslovanje ne predstavlja prijetnju financijskoj stabilnosti.

- Njemačka podružnica SVB-a zatvorena je zato što je dovedeno u opasnost ispunjenje obveza prema vjerovnicima, objasnio je BaFin, naglasivši ujedno da propast američke banke nema šireg učinka na njemački bankarski sektor.

Njemačka podružnica SVB-a bavila se kreditiranjem kompanija.

Prema BaFin-u, institucija sa sjedištem u Frankfurtu nije u Njemačkoj imala depozite klijenata, tako da moratorij nema "nikakvih posljedica za osiguranje depozita u Njemačkoj". BaFin je objavio i da je ukupna bilanca njemačke podružnice SVB-a iznosila 789,2 milijuna eura (843 milijuna dolara), prema financijskom izvješću za 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!