Američko gospodarstvo palo drugo tromjesečje zaredom

28.07.2022.

Zadnja izmjena 22:20

Autor: M.M./HRT/Hina

Američko gospodarstvo palo drugo tromjesečje zaredom

Američko gospodarstvo palo drugo tromjesečje zaredom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američko gospodarstvo u drugom tromjesečju palo je za 0,9 posto, zabilježivši pad već drugo tromjesečje zaredom, što je snažan recesijski signal.

Američki realni bruto domaći proizvod (BDP) u razdoblju od travnja do kraja lipnja smanjen je po anualiziranoj stopi od 0,9 posto, pokazalo je izvješće ministarstva trgovine.

U prvom tromjesečju 2022. najveće svjetsko gospodarstvo palo je za 1,6 posto prema anualiziranoj stopi.

Budući da je BDP neočekivano pao drugi kvartal zaredom, najnoviji podaci signaliziraju da je američko gospodarstvo u tehničkoj recesiji. Ekonomisti su, naime, očekivali rast BDP-a za 0,5 posto.

U izvješću ministarstva trgovine nadalje napominju da se pad događa u okolnostima kontinuirane inflacije, niske nezaposlenosti, nastavljenih izazova u lancima opskrbe i porasta ključnih kamatnih stopa.

Anualizirana stopa, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, pokazuje po kojoj bi stopi BDP pao u godinu dana (4 tromjesečja) kada bi u svakom tromjesečju padao po istoj stopi po kojoj se smanjio u proteklom tromjesečju u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

U odnosu na prvo tromjesečje američki BDP pao je u drugom tromjesečju za 0,2 posto, pokazuju prve procjene ministarstva.

Biden smatra da je američko gospodarstvo na dobru putu

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je ublažiti strahove birača u pogledu stanja u američkom gospodarstvu, kazavši da nije šokiran usporavanjem nakon što su podaci pokazali da se gospodarstvo u drugom kvartalu ponovno smanjilo.

Pošto su podaci pokazali da se gospodarstvo usporilo drugi kvartal zaredom, Biden se pred novinarima pohvalio nizom svojih gospodarskih postignuća, uključujući tržište rada na kojem se i dalje otvaraju radna mjesta.

- To mi ne zvuči kao recesija, naglasio je na kraju govora.

Bidenovi suradnici strahuju da bi zabrinutost birača za gospodarstvo mogla potopiti Demokratsku stranku na izborima na sredini njegova mandata 8. studenoga na kojima se odlučuje o nadzoru nad Kongresom.

Bidenov rejting pao je na rekordno niskih 36 posto, po ispitivanju Ipsosa za Reuters, a birači su najviše zabrinuti za gospodarstvo zbog rasta cijena. Inflacija je, naime, najviša u 40 godina.

Premda je drugi uzastopni kvartalni pad BDP-a po standardnoj definiciji recesija, Bijela kuća ističe da širi uvjeti za recesiju nisu ni izbliza ispunjeni, s obzirom na snažnu potrošnju kućanstava i situaciju na tržištu rada.

- Nije iznenađenje da se gospodarstvo usporava dok Federalne rezerve nastoje suzbiti inflaciju, rekao je Biden ranije. Na pravom smo putu i izići ćemo iz ove tranzicije snažniji i sigurniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!