19:16 / 23.09.2018.

Autor: HRT

Analiza mirovinske reforme - bura koja ne prestaje

-

-

Foto: - / -

Mirovinsku reformu analizirao je novinar HRT-a Mladen Sirovica. Doznajte neke promjene u odnosu na prvotni prijedlog koji je posljednjih dana izazvao buru u javnosti.
Nakon što je protekloga tjedna Vlada prihvatila poreznu reformu, druga velika reforma najavljena za ovu godinu je mirovinska. Javna rasprava o mirovinskoj reformi počinje u ponedjeljak. Pregovori koalicijskih partnera donijeli su posljednjih dana neke promjene u odnosu na prvotni prijedlog koji je posljednjih dana izazvao buru u javnosti.  

Mirovinsku reformu analizirao je novinar HRT-a Mladen Sirovica.

Što je s famoznim dodatkom od 27% koji ne bi imali osiguranici iz drugog stupa, čime bi im mirovine bile manje za oko 600 kuna?

Čini se da je sada među koalicijskim partnerima pronađeno rješenje za taj dodatak, pa će pravo na njega imati i oni iz drugog stupa. No, za njih on neće iznositi punih 27%, nego 20,25%, odnosno dodatak će dobiti za ona sredstva koja su uplatili u prvi stup. Takav bi prijedlog ipak trebao drugi mirovinski stup učiniti mnogo atraktivnijim u odnosu na originalni prijedlog i ono ključno - građani koji ostanu u drugom stupu neće biti u podređenom položaju i neće imati znatno niže mirovine samo zbog toga što su rođeni nakon određene godine, u ovom slučaju 1962.

Hoće li osiguranici koji štede u drugom stupu pri odlasku u mirovinu imati mogućnost dio te štednje dobiti odmah, u gotovini? Da, to je prijedlog koji još nije u potpunosti usuglašen, ali postoji inicijativa da se korisnicima drugog stupa omogući da dio sredstava podignu odmah nakon odlaska u mirovinu. U HDZ-u su navodno skloni da to bude 10%, u HNS-u traže čak 20%. Ako se nađu na sredini koja bi iznosila 15%, tada bi na uplati od 300.000 kuna, kojom barata ministar Pavić, građani mogli čim odu u mirovinu podići 45.000 kuna umanjeno za naknadu osiguravajućem mirovinskom društvu. Naravno, ako bi se na to odlučili, tada bi im se taj iznos oduzeo od svote koju će mjesečno primati do kraja svog životnog vijeka.

Ostaje li Vlada i dalje pri prijedlogu da u mirovinu i žene i muškarci idu sa 67 godina? Hoće li to izbjeći samo oni s 40 godina radnog staža?

U Vladi su u tom pitanju prilično nepopustljivi. Ne samo da će se raditi dulje, nego će i razdoblje prilagodbe biti znatno kraće. Prijedlog da muškarci i žene rade do 67. godine nije nov, ali se trebao primjenjivati tek od 2038., no sada je Vlada odlučila ubrzati taj tempo, te bi se to trebalo dogoditi već 2031. godine. U mirovinu će se, naravno, moći ranije, ali uz penalizaciju koja će iznositi više od 4% godišnje. Nju će moći izbjeći tek oni koji će imati 62 godine života i 41 godinu staža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!