Plenković: Ljudi, cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte

10:51 / 07.07.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/B.A./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine "Prsten" održava četvrti "Prstenov poslovni forum" u Zagrebu. Ove godine tema su pandemija, odnosno njezin utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, te prilike u post-COVID razdoblju. Na forumu sudjeluju i premijer Andrej Plenković i ministri.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javio Mladen Sirovica, kao i kod većine poduzetnika danas, tako i kod ovih iz udruge Prsten, koji zapošljavaju više od 11 tisuća ljudi, stoji određeni oblak neizvjesnosti oko toga kako poslovati u uvjetima pandemije i svega onoga što će iza nje uslijediti. Traže da se država vrlo aktivno uključi, kroz potpore za očuvanje radnih mjesta, ali i jeftinije kredite koji bi omogućili da se poduzetnici vrate normalnom poslovanju.


Premijer Plenković u svom je izlaganju ponovno stavio naglasak na problem cijepljenja. Rekao je da je to jednostavno najbolji alat za suočavanje s pandemijom te da ćemo, ako to ne učinimo na prihvatljivoj razini u pogledu cijelog stanovništva, imati ozbiljan gospodarski i zdravstveni problem.


U fokusu dobrog dijela sugovornika bili su i europski mehanizmi i potpore, odnosno nacionalni program oporavka i otpornosti kao posljednji u nizu mehanizama kojima bismo trebali uhvatiti priključak s razvijenijim i bogatijim državama EU-a.

"Ljudi, cijepite se"

Plenković je u uvodnom govoru rekao da su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, politički, geografski i ekonomski neraskidivo vezane.


Naglasio je i važnost političke stabilnosti radi konstruktivnosti i razvoja.


- Hrvatska će biti iduće tri godine stabilna, do idućih redovnih parlamentarnih izbora, imat će razumnu, racionalnu većinu koja se gradi na partnerstvu najvažnije, najveće stranke, s najvećom potporom u Hrvatskoj, a to je HDZ na desnom centru, naših partnera, liberalnih stranaka i zastupnika nacionalnih manjina. U tom okviru ja vidim formulu uspjeha političke stabilnosti. Tako će i biti, rekao je Plenković.


Istaknuo je kako je Hrvatska osim s pandemijom COVID-a bila suočena i s potresima. Neovisno o tome, plaće su tu, mirovine su tu, svi sustavi normalno funkcioniraju, dodao je. Problem je s razumijevanjem onoga što je iza nas i kroz što svi skupa još prolazimo, koji se najbolje manifestira kroz pomalo nevjerojatnu sporost u procesu cijepljenja, rekao je Plenković.


- Nacija koja želi biti konkurentna, koja želi biti probitačna, kao što ste vi iz Prstena, koja želi biti asertivna, koja želi biti dobar domaćin turistima - ona se cijepi da ne razmišlja dva puta, rekao je Plenković, istaknuvši kao pozitivan primjer Maltu, gdje je procijepljenost 80 posto.

Rekao je da su iduće tri godine ključne za reformu zdravstvenog sustava, pravosuđa, državne uprave, socijalnog sustava, za bolje poslovno okruženje...

- Za sve ono što će nas učiniti gotovo dosadnima, predvidljivima, jasnima, čvrstima svakome tko treba s nama poslovati, bilo da je naš poslovni subjekt ili netko tko dolazi ovdje, ovdje stvari moraju biti jasne i predvidljive. I, naravno, treba biti iskorijenjena korupcija, rekao je Plenković.

Ponovno je pozvao na cijepljenje.

- Ljudi, cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte. Svatko tko oklijeva usporava one odgovorne, munjevite, brze, koji su razumni i racionalni, a to je ovih 45 posto koji su to već napravili, zaključio je Plenković.

"Poslovna zajednica mora snažno poduprijeti napore oko procijepljenosti"

Predsjednik udruge Prsten Pavo Zubak rekao je da bi odnose između gospodarstvenika i Vlade htjeli dići na višu razinu. Na istoj smo strani, imamo zajedničku budućnost, poručio je.


- Mi vjerujemo da znamo što treba raditi. Mi vjerujemo da znamo i kako treba raditi. Ono gdje trebamo vladinu pomoć je u smjeru da ovo "kako" bude što je moguće efikasnije, rekao je Zubak.


Poručio je da neće koristiti COVID kao opravdanje za neuspjeh.


Predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten Ivica Nuić rekao je da snažno podržavaju napore Vlade da mjerama u borbi protiv pandemije stvori uvjete za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poslovnih subjekata.


- Poslovna zajednica mora snažno poduprijeti napore oko procijepljenosti stanovništva i dati punu pomoć i doprinos. U protivnom nas čeka dugotrajna bitka za očuvanje radnih mjesta i proizvodnih kapaciteta, poručio je Nuić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!