15:15 / 07.02.2020.

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/I.Z.

Apartman i "turizam kod domaćina" nisu isto

Foto: arhiva, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: arhiva, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U turizmu i dalje buja privatni smještaj - u posljednjih je 8 godina udvostručen pa sada u njemu imamo čak 800 tisuća kreveta.
U turizmu i dalje buja privatni smještaj - u posljednjih je 8 godina udvostručen pa sada u njemu imamo čak 800 tisuća kreveta.

Stručnjaci upozoravaju da treba napraviti razliku između apartmana u novoizgrađenim zgradama na moru i smještaja koji nudi takozvani "turizam kod domaćina". Upravo zato Hrvatska turistička zajednica nagrađuje - najbolje.

Kuće izgrađene od izvornih materijala, koje predstavljaju autentičnost određenog područja i nude uslugu više, poput boravka sa psom ili niz sadržaja za djecu... samo su neki od kriterija koje je trebalo zadovoljiti.

Nagrađena Vila Covri u Brtonigli, u unutrašnjosti Istre, ima sve to, pa i 5 zvjezdica. I gosti stižu uskoro.

- Jednostavno, prepoznaju tu kvalitetu i što je netipično za vile i kuće za odmor - gosti se vraćaju, kazao je iznajmljivač kuće za odmor Nenad Kraljević.

I nisu izgled i sadržaji kuće - jedini kriteriji.

- Govorimo primjerice i o usluzi, odnosno o onom segmentu gdje je najutjecajniji ljudski faktor, dakle, domaćin i njegov odnos prema gostu, naglašava direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić.


A brat i sestra Kraljević doista žele udovoljiti gostima i svim njihovim zahtjevima.

- Djevojke iz Zagreba su slavile rođendan i onda su nas u 8 uvečer zvale da žele fotografa da ih snima i mi smo...u 8 i pol je već fotograf bio tu, a one su bile presretne, rekao je Nataša Kraljević, iznajmljivačica kuće za odmor.

Kvalitetnog smještaja sve je više, osobito u unutrašnjosti Istre. Kuće su u prosjeku pune 140 dana godišnje, s čime se malo koji hotel na obali može pohvaliti.

- Prosječna cijena za jednu kuću za 5-6 osoba je 300-400 eura, središnji dio Istre je poznat i po predsezoni i posezoni, čak i u zimskim mjesecima i to čini privatni smještaj Istre doista konkurentnim i kompetitivnim, ističe direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.


Riječ je zapravo o integralnom turističkom proizvodu. Gosti takvih kuća obično posjećuju vinske podrume, uljare, istarske konobe, obližnja mjestašca. Često dolaze iz velikih gradova, ne žele gužvu, a požele li na more - gdje god u unutrašnjosti poluotoka bili smješteni - ne treba im više od pola sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!