Apartmani ili mali obiteljski hotel?

06.05.2019.

09:59

Autor: D.M./HRT

default error photo
O tome su u Studiiju 4 govorili Darko Marijanović, hotelijer iz Osijeka i Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.
Gradska uprava Madrida razočarana je činjenicom da je većina stambenih jedinica u središtu grada pretvorena u apartmane koji se iznajmljuju turistima. I Hrvatska se susreće sa sličnim problemom ali i s gradnjom apartmana koji se bez nekog nadzora otvaraju u gradskim središtima na moru.

O tome su u Studiju 4 govorili Darko Marijanović, hotelijer iz Osijeka i Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

U Madridu ima 24000 apartmana koji se iznajmljuju a u njima godišnje boravi 1,2 milijuna turista. Gradska uprava Madrida odredila je kako u turizam ne može ući niti jedan stambeni objekt koji nema zasebni ulaz. Što se tiče Hrvatske, smatra Martina Nimac Kalcina - treba gledati širu sliku.

- Mi jako puno ovisimo o turzimu. Na žalost, da nije obiteljskog turizma i Dalmacija bi bila iseljena. Oni su i pridonijeli lokalnoj zajednci - omogućili su i da se grad proljepša, od kvartova s derutnim kućama napravili su elitne. Podignuli su i cijenu nekretnina, kazala je Nimac Kalcina koja se ne slaže da u Hrvatskoj treba primjeniti drastične mjere kao u Madridu. Međutim, dodala je o negativnim stvarima treba voditi računa. 

- U Barceloni, Rotterdamu i Amsterdamu ima puno apartmana koji se iznajmljuju na crno, nemaju paušal i dobar sustav kategorizacije. Kod nas je 90 posto legalnih jedinica. Iznajmljivači u Hrvatskoj plaćaju paušal i njima je u interesu prijaviti goste, zaključila je.

Darko Marijanović izgradio je manji obiteljski hotel u Vodicama koji radi 365 dana u godini. Odlučio se za hotel jer je apartmana previše i potražnja za njima je u padu. Investirao je oko 15 milijuna kuna, a povrat očekuje u roku od 5 do 7 godina. Upozorio je kako puno stranaca gradi apartmane u Hrvatskoj i to po znatno povoljnijim uvjetima. U Hrvatskoj je kamata od 3 do 5 posto, dok primjerice Slovencima matična banka daje kamatu 0,5 do 1 posto.

Martina Nimac Kalcina smatra kako stranci u velikom mjeri devastiraju naš okoliš velikim i bezličnim apartmanima, a regulacija toga je u rukama lokalne zajednice. Pohvalila je Marijanovića te poručila kako bi svi oni koji imaju više apartmana trebali razmisliti o 'evoluiranju' u male obiteljske hotele. Smatra kako je to budućnost turizma u Hrvatskoj - oni nose lokalni identitet i gosima prenose našu kulturu i identitet. 

Više pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!