Atlantic grupa u 2022. sa 196 milijuna kuna dobiti

28.02.2023.

08:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

Robot u akciji u skladištu Atlantic grupe

Robot u akciji u skladištu Atlantic grupe

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Atlantic Grupa u prošloj godini ostvarila je gotovo 196 milijuna kuna neto dobiti, što je 43 posto manje nego godinu prije, uz rast ukupnih prihoda za 11,7 posto, na 6,5 milijardi kuna, pokazuje nerevidirano, konsolidirano financijsko izvješće te kompanije objavljeno u utorak.

Atlantic grupa je lani ostvarila i rekordni prihod od prodaje od 6,4 milijarde kuna, što je za 11,8 posto više nego godinu ranije.

Najveći rast prihoda, od 20,2 posto na 644,6 milijuna kuna, ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Pića, slijedi SPP Kava s rastom od 16,2 posto, na 1,39 milijardi kuna, a dvoznamenkastim rastom prihoda od 10,5 posto, na 587,5 milijuna kuna, ističe se i ljekarničko poslovanje pod brendom Farmacia.

Među distribucijskim područjima prednjače Srbija, s rastom prihoda od 15,5 posto na 1,54 milijarde kuna, i Hrvatska, s rastom od 10,7 posto, na 1,55 milijardi kuna.

Istodobno, pod utjecajem znatnih poskupljenja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 20,6 posto u odnosu na 2021. godinu, na 575,4 milijuna kuna, dok je neto dobit smanjena za 43,2 posto i iznosi 195,7 milijuna kuna.

- Atlantic Grupa je, unatoč brojnim izazovima u okruženju, u 2022. godini ostvarila povijesno rekordne prodajne rezultate, a rast je ostvaren u svim poslovnim i distribucijskim područjima. Nakon godina COVID-a, 2022. je obilježila ruska agresija na Ukrajinu koja je izazvala energetsku krizu, dodatne zastoje i nestašice u dobavnim lancima te znatna poskupljenja gotovo svih naših strateških sirovina i usluga. Ova smo poskupljenja samo djelomično uspjeli kompenzirati optimiranjem internih resursa te manjim dijelom povećanjem naših prodajnih cijena, što je, očekivano, dovelo do pada profitabilnosti. Neovisno o tome nastavili smo s ulaganjima u razvoj poslovanja - inovacije u proizvodnom portfelju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta i nastavak digitalne transformacije, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Od važnijih korporativnih događaja, iz Atlantica ističu isplatu povijesno najviše dividende od 50 kuna po dionici te provedeno cijepanje dionica Atlantic Grupe, na način da je jedna dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna podijeljena na četiri nove dionice pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!