Australija će možda morati zadržati višak plina za domaću upotrebu

16.03.2023.

11:34

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Australski izvoznici ukapljenog prirodnog plina (LNG) možda će morati preusmjeriti višak domaćim kupcima kako bi se spriječila potencijalna nestašica tokom zime, upozorio je u četvrtak operater tržišta energije.

Proizvođači su se prošle godine obvezali povećati proizvodnju, ali opskrba u južnoj Australiji naglo se smanjuje, što znači veći rizik od nestašica na kraći rok i 'rupa' u opskrbi na dulji rok, rekao je Operater australskog tržišta energije (AEMO).


- Kako bi se rizici manjkova sveli na minimum, potvrđeni infrastrukturni i projekti opskrbe moraju biti dovršeni na vrijeme... važna bi mogla biti i dodatna skladišta plina i razvoj cjevovoda i terminali za uvoz LNG-a, naglasio je izvršni direktor AEMO-a Daniel Westerman u prognozama.


- Opasnost manjka plina u svim južnim regijama u godinama od zime 2023. do 2026. i dalje nije isključena, u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta... a te rizike dodatno bi pojačale nedostatne zalihe plina u skladišitima, rekao je Westerman.


Od 2026. Australija mora od proizvođača zatražiti dodatne obveze o pojačanoj opskrbi plinom odnosno o dovoljnom broju projekta obnovljivih izvora energije kako bi pokrila potražnju za plinom, rekao je AEMO.


Proizvođači plina odgovaraju pak da oklijevaju s ulaganjima u veću proizvodnju, nakon vladinih intervencija na tržištu, uključujući priedloženi režim "razumnih cijena" plina i proširene ovlasti za preusmjeravanje plina namijenjenog izvozu na domaće tržište.


- Potrebna nam je jasna strategija vlade za poticanje pojačane opskrbe kako bi se izbjegli manjkovi... umjesto ad hoc intervencija koje postižu suprotni efekt i potkopavaju povjerenje ulagača, izjavila je čelnica Australske udruge za proizvodnju i istraživanje nafte Samantha McCulloch.


Ministar energetike Chris Bowen opovrgnuo je vezu između vladine intervencije, uključujući i 12-mjesečno ograničenje cijena plina, i nesigurnosti ulaganja, rekavši da se do 2022. gotovo sav plin prodavao po cijenama nižim od aktualnog limita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!