Australija očekuje rekordan urod pšenice

06.12.2022.

12:09

Autor: Hina/I.B.

Izvoz pšenice

Izvoz pšenice

Foto: - / Shutterstock

Australija očekuje vrlo rodnu godinu i rekordnu proizvodnju pšenice, unatoč poplavama na istoku, objavila je vlada.

Ukupna proizvodnja ozimih usjeva trebala bi dosegnuti 62 milijuna tona, što je drugi najveći urod u povijesti, pokazuje izvješće australskog ureda za poljoprivredu i ekonomske resurse (ABARES).

- Dok su u nekim dijelovima zemlje proljetne kiše naštetile proizvodnji, prinosu i kvaliteti, u nekima će urod ozimih usjeva biti najbolji u povijesti, priopćio je u izvješću direktor ABARES-a Jared Greenville.

Tako bi u 12 mjeseci do kraja lipnja iduće godine proizvodnja pšenice trebala dosegnuti 36,6 milijuna tona, što je povećanje za jedan posto u odnosu na prethodni rekord, postavljen u prošloj godini, naveo je Greenville.

Proizvodnja ječma trebala bi dosegnuti 13,4 milijuna tona, što bi bio četvrti po veličini urod u povijesti, a proizvodnja uljane repice rekordnih 7,3 milijuna tona.

Poplave će ipak naškoditi sjetvi ljetnih kultura, u prvom redu pamuka i riže, uz procijenjeno 9-postotno smanjenje zasijanih površina, pokazuje izvješće.

Istočni dio Australije stradao je ove godine u poplavama koje su oštetile naselja i poljoprivredno zemljište, a uzrok su im bile obilne kiše povezane s višegodišnjim fenomenom La Nina, tumači Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!