Oporavak bankarskog sektora potaknuo europske burze

16.03.2023.

Zadnja izmjena 09:39

Autor: M.M./Hina/HRT

Azijske burze pale, dolar ojačao

Azijske burze pale, dolar ojačao

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, no strahovanja od bankarske krize ponešto su splasnula nakon što je švicarska središnja banka najavila pomoć Credit Suisseu.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 1 posto, pa je zaronio na najnižu razinu u ovoj godini.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,2 i 1,4 posto.

Rano jutros ti su indeksi bili i u većem minusu jer je, kao jučer na europskim burzama i Wall Streetu, pod snažnim pritiskom bio bankarski sektor.

Početkom tjedna tržište je bilo pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke - Silicon Valley (SVB) i Signature da bi jučer problemi Credit Suissea dodatno pojačali strahovanja od bankarske krize.

Cijena dionice Credit Suissea potonula je jučer oko 14 posto, na rekordno niske razine, nakon što je banka izvijestila da postoje slabosti u njezinim financijskim izvješćima za protekle godine, a najveći investitor u banci Saudi National Bank objavio da ne može pružiti nikakvu daljnju financijsku pomoć švicarskoj banci.

To je, zajedno s kolapsom SVB-a krajem prošloga tjedna, izazvalo špekulacije o tome koje bi još banke mogle biti u problemima.

No, strahovanja od bankarske krize ponešto su popustila nakon vijesti da će švicarska središnja banka otvoriti kreditnu liniju od gotovo 54 milijarde dolara Credit Suisseu.

Zahvaljujući tome, jutros su europski terminski indeksi u plusu, što najavljuje oporavak tržišta nakon jučerašnjeg oštrog pada.

U fokusu ulagača bit će danas sjednica čelnika Europske središnje banke. Prije mjesec dana oni su najavili da će zbog visoke inflacije u ožujku dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

No, problemi banaka podržavaju špekulacije da bi središnja banka mogla odustati od toga i kamate povećati za 0,25 postotnih bodova.

Špekulira se i da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle


A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta ojačala jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,58 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,65 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 134,50 na 133,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0590 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0735 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 1,05 posto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,04 posto, na 68,30 dolara.

Wall Street pod pritiskom straha od bankarske krize


Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali jer su zbog problema Credit Suissea ponovno prevladala strahovanja od bankarske krize, dok su novi podaci o kretanjima u američkom gospodarstvu podržali tržište.

Dow Jones oslabio je 0,87 posto, na 31.874 boda, a S&P 500 0,70 posto, na 3.891 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,05 posto, na 11.434 boda.

S&P 500 indeks bankarskog sektora potonuo je 3,6 posto jer su zbog financijskih problema Credit Suissea, druge po veličini švicarske banke, ponovno izbila strahovanja od bankarske krize.

Neki analitičari smatraju da je agresivno povećanje kamata Feda prošle godine moglo izazvati pukotine u financijskom sustavu.

Fed je lani proveo najagresivnije zaoštravanje monetarne politike još od 1980.-ih godina i mislim da mu sadašnja zbivanja na tržištu otvaraju mogućnost za stanku, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Tomu u prilog idu i izvješća o popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Nakon što je u utorak objavljeno da su potrošačke cijene u veljači porasle u skladu s očekivanjima, jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu neočekivano pale.

To, kao i podatak da je promet u trgovini na malo u veljači pao za 0,4 posto, nakon rasta od 3,2 posto mjesec dana prije, učvrstilo je teze da Fed na predstojećoj sjednici možda uopće neće podići kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,83 posto, na 7.344 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,27 posto, na 14.735 bodova, a pariški CAC 3,58 posto, na 6.885 bodova.

Oporavak bankarskog sektora potaknuo europske burze

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer je ulagače ohrabrila vijest da će švicarska središnja banka odobriti golemi kredit Credit Suisseu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon jučerašnjeg pada od gotovo 3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,22 posto, na 7.435 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 posto, na 14.937 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 6.974 boda.

Snažan rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku za 2,3 posto, jer su popustila strahovanja od bankarske krize, nakon vijesti da će švicarska središnja banka otvoriti kreditnu liniju od gotovo 54 milijarde dolara Credit Suisseu.

Cijena dionice Credit Suissea potonula je jučer oko 24 posto, na rekordno niske razine, nakon što je banka izvijestila da postoje slabosti u njezinim financijskim izvješćima za protekle godine, a najveći investitor u banci Saudi National Bank objavio da ne može pružiti nikakvu daljnju financijsku pomoć švicarskoj banci.

Nakon vijesti o pomoći švicarskih monetarnih vlasti, jutros je cijena dionice Credit Suissea skočila gotovo 30 posto.

U fokusu ulagača bit će danas i sjednica čelnika Europske središnje banke. Prije mjesec dana oni su najavili da će zbog visoke inflacije u ožujku dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

No, problemi banaka podržavaju špekulacije da bi središnja banka mogla odustati od toga i kamate povećati za 0,25 postotnih bodova.

Špekulira se i da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama, koje bi se mogle oporaviti nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks potonuo je u srijedu za 1,76 posto, na 2.218 bodova, a Crobex10 za 1,73 posto, na 1.267 bodova.

Bio je to najveći dnevni pad tih indeksa u posljednja dva mjeseca, pa su skliznuli na najniže razine od 27. veljače.

Pritom su pali i svi sektorski indeksi, a najviše Crobextransport, za 4,87 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 1,37 milijuna eura, oko 100 tisuća više nego dan ranije.

Glavni dionički indeksi na ZSE jučerašnje su trgovanje okončali u 'crvenom', prateći negativan sentiment koji je vladao na inozemnim tržištima. Ukupni promet iznosio je 1,4 milijuna eura. Gotovo ukupni iznos se odnosio na trgovanje dionicama, dok se obveznicama trgovalo u iznosu od svega 5 tisuća eura, ističe Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog trgovanja u OTP banci.

Najveći promet, 177 tisuća eura, ostvaren je jučer dionicom HT-a, kojoj je cijena pala 0,78 posto, na 25,50 eura.

S prometom od 163,5 tisuća eura slijedila je dionica Spana, čija je cijena potonula 2,58 posto, na 49,1 euro.

U fokusu je bila i dionica Podravke, kojom je ostvareno 146 tisuća eura, uz pad cijene za 2,17 posto, na 90 eura.

Više od 100.000 eura prometa imala je još dionica Atlantske plovidbe, a cijena joj je pala gotovo tri posto, na 58,6 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Alpha Adriatica, s padom cijene za 10,5 posto, na 23,8 eura.

Najviše je, pak, porasla cijena dionice Zagrebačke burze, za 2,7 posto, na 3,8 eura.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 37 dionica, pri čemu je cijena tek njih četiri porasla, 25 pala, a osam stagnirala.

Za danas predviđamo stagnaciju kretanja dioničkih indeksa, pri čemu bi smjer uvelike mogao ovisiti o sentimentu na inozemnim tržištima, kaže Mišo Kalajžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!