16:21 / 20.10.2020.

Autor: Krešimir Vešnik/T.V./HRT

Bandić prihvatio zahtjeve ugostitelja

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

- Dobili smo sve što smo tražili, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak nakon sastanka s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Gradonačelnik je već predložio gospodarske mjere pomoći, ali je udovoljio i novim zahtjevima ugostitelja.
- Dobili smo sve što smo tražili, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak nakon sastanka s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Gradonačelnik je već predložio gospodarske mjere pomoći, ali je udovoljio i novim zahtjevima ugostitelja.

➡️ Ugostitelji traže pomoć, s ovakvim mjerama ne mogu opstati
➡️ Nove mjere za ugostitelje
➡️Stigle nove mjere za gospodarstvo
➡️Sindikalisti dijelom zadovoljni novim mjerama za očuvanje radnih mjesta

U Zagrebu oko 13 tisuća obrtnika i 4800 ugostitelja zapošljava više od 50 tisuća ljudi, čijim radnim mjestima prijeti pandemija. Predstavnici ugostitelja sastali su se s gradonačelnikom Milanom Bandićem, od kojeg su zatražili dodatne mjere za ublažavanje posljedica pandemije. Oslobađanje od plaćanja zakupnine, mjesečne naknade i poreza na potrošnju, umanjivanje komunalnih naknada za 30% i formiranje drive-in zona za preuzimanje hrane na otvorenom, mjere su koje treba izglasati Gradska skupština. 

- Nikad teže nam nije bilo u našoj ugostiteljskoj karijeri. Gospodarstvo je ionako bilo u problemima prije korone. Dolaskom korone mi ugostitelji smo na koljenima, rekao je jutros za Hrvatski radio gradski ugostitelj Dražen Biljan.

Svjesni su toga, kažu, i u Gradu pa su im izašli ususret. Gradonačelnik je predložio da ugostitelji ne plaćaju najam, da im se smanji komunalna naknada za 30 posto te da se oslobode plaćanja naknada za korištenje javnih površina, a nakon sastanka s predstavnicima ugostiteljima prihvatio je i još nekoliko zahtjeva

- Mi smo došli tražiti još da se ukine porez na potrošnju u narednom periodu. Tražili smo još da se dozvoli da se na terase postave određeni pultovi tako da na njima možemo pripremati određena jela tako da gosti, koji ne žele, ne moraju ulaziti u objekt, kaže Marin Medak.

Tako bi i ugostitelji svoj parking mogli koristiti kao drive in, a trebalo bi im se omogućiti i jednostavnije zatvaranje terasa. Medak je predložio i da oni organiziraju Advent.

- Da samo ugostitelji, po određenom koeficjentu, mogu doći do kućica. Primjerice, po broju zaposlenih, po prometu koji inače imaju, a i po samoj lokaciji, ističe.

Prihvaćanje zahtjeva znači i financijski udarac na Grad, pa se postavlja pitanje što će biti s proračunom.

- Proračun pune upravo poduzetnici, obrti, ugostitelji i druge djelatnosti. S obzirom da sada govorimo o sada jako ugroženoj skupini kroz epidemiološke mjere koje su donešene, da bismo mi mogli osigurati prihode u proračunu u budućnosti moramo ih održati na životu, pomoći im da opstanu, da zadrže radna mjesta kako bi u budućnosti mogli plaćati  poreze, naknade, zakupe - odgovorila je resorna pročelnica Mirka Jozić.

Predložene gospodarske mjere bi bile na snazi do kraja godine, a mogle bi se i produžiti. Sve, dakako, treba podržati gradska skupština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!