Banelli: Hrvatska je stavljena u poziciju da joj se ne vjeruje

10:30 / 27.10.2020.

Autor: M.M./Studio 4/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Udruga domaćih cestovnih prijevoznika i Udruga Glas poduzetnika završili su jučer prosvjed u kojem je sudjelovalo stotinjak vozača teretnih vozila.
Udruga domaćih cestovnih prijevoznika i Udruga Glas poduzetnika završili su jučer prosvjed u kojem je sudjelovalo stotinjak vozača teretnih vozila. Osnovna poruka vozača bila je "Čekajući na granicama gubimo jedan radni dan".

- To su strahoviti problemi koji su napravljeni nizašto. Problem je isključivo u Bruxellesu, a ne u Zagrebu, rekao je Marijan Banelli prometni lobist za EU, gostujući u Studiju 4.

Istaknuo je i da je problem u percepciji gledanja Hrvatske u Europskoj uniji.

- Ključno je da ljudi dolaze na granični prijelaz stoje u koloni i čekaju da im policija pregleda osobne dokumente. Hrvatska je stavljena u poziciju da joj se ne vjeruje, rekao je i dodao da se igramo policijskog Schengena jer, kako je rekao, sve je navodno napravljeno zbog migranata.

Istaknuo je i da nije problem Ljubljana, već da se sve rješava u Briselu. 

- Ovo je dupla Schengenska granica. Kada Bruxelles kaže nema policije koja pregledava kamione koje voze europski prijevoznici. Ako su problem turski, srpski, bosanski prijevoznici koji su već čekali danima na granici između Hrvatske i van Schengenskog prostora i nisu dobro pregledani. To je nepovjerenje u hrvatske organe koji rade i iznad svojih mogućnosti. Pošaljite Frontex, dodatne carinike, rendgene, rekao je Banelli.

Istaknuo je da naši europarlamentarci trebaju izvršiti pritisak na Bruxelles, te se upitao zašto ne postoji problem s Mađarskom.

- Mi smo najbolji vozači. Zašto se nas angažira za vozit u Irak, zato jer nitko tamo nije htio voziti. Ali te najbolje najmanje cijenimo u Hrvatskoj. Ne damo živjet prijevoznicima da možemo dati prave plaće, mogućnost povoljnih kredita, rekao je i dodao da je hrvatska Vlada 2006. imala fantastičan potez kada je hrvatskim prijevoznicima dala 100 milijuna kuna.

- Moramo sagledati koji su ključi sektori u hrvatskom gospodarstvu, a ja garantiram da je to prijevozništvo i tom sektoru dati maksimalne olakšice, da prodišu, da zadrže u Hrvatskoj radnu snagu i da ih se adekvatno plati, zaključio je Banelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!