Bankarske naknade - što treba znati

06.08.2018.

09:41

Autor: B.S.LJ./HRT

default error photo
"Neke banke čak naplaćuju i kada izgubite karticu pa ih obavijestite, ta telefonska obavijest vas košta 15 kuna".
Banke "gule" potrošače kroz različite naknade u poslovanju s građanima, o čemu je HRT i nedavno izvijestio. Vjerojatno nismo niti svjesni koliko novca godišnje odvajamo za njihove naknade. Na godišnjoj razini te brojke penju se i do  tisuću kuna. Ako se tome pridodaju kamate, možemo shvatiti da smo te novce mogli i bolje potrošiti.

Ana Knežević,
predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača pojavila se u studiju "Dobro jutro, Hrvatska". Pozvana je i Hrvatska udruga banaka, no nisu imali sugovornika na ovu temu, kao ni Hrvatska narodna banka (HNB) kojoj je također poslan upit.

Knežević je u emisiji izjavila kako definitivno postoji previše bankarskih naknada. Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), banke obračunavaju negdje oko 400 naknada ukupno.

"Hrvatska narodna banka će morati u studenom objaviti 13 najreprezentativnijih naknada svih banaka, tako da ih mi kao potrošači možemo uspoređivati. Mogu vam reći da se te naknade u iznosima drastično razlikuju i to će biti velika pomoć potrošačima - da mogu pogledati što jedna banka uzima prilikom jedne transakcije, a što druga", kaže Knežević i dodaje da potrošač tako može odabrati onu banku koja je za njega povoljnija, odnosno koja mu manje uzme.

Prosječni potrošač, kaže Knežević, plati oko 1000 kuna za naknade - "za većinu kojih ni ne zna, iako bi nas banka morala informirati". Po Zakonu o naknadama banke će također krajem godine klijentima morati dostaviti obračun svih naknada tako da znaju koliko im je banka na osnovu njih uzela.

Moći će se pratiti 400 reprezentativnih bankarskih naknada. "Kada smo to analizirali, šalili smo se kako se sam ulazak u poslovnicu još ne naplaćuje, a sve drugo da", komentira ovu brojku Knežević i nastavlja: "Neke banke čak naplaćuju i kada izgubite karticu pa ih obavijestite, ta telefonska obavijest vas košta 15 kuna. Dakle, nešto nevjerojatno". Hrvatska narodna banka bi po svojoj funkciji, kaže Knežević, trebala kontrolirati poslovanje banaka i njihov odnos prema potrošačima.

Pogledajte gostovanje u cijelosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!