08:41 / 06.03.2019.

Autor: V.K./HRT

Barbić: Političari i mediji često manipuliraju podacima

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj su poznati „statistički kuhari“ oni koji se često pojavljuju u javnosti. Mediji i političari su ti koji često manipuliraju podacima zato što nas žele navesti na određeni zaključak.
U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, urednik i voditelj Željko Kardum razgovarao je o tajnama „statističke kuhinje“ s gostima docenticom na Katedri za financije, Ekonomskog fakultetu u Zagrebu, Dajanom Barbić koja sudjeluje u programima financijskog opismenjavanja i jednom od autorica srednjoškolskog udžbenika o osobnim financijama te Milanom Deskarom-Škrbićem iz HNB-a.

Barbić
naglašava kako prosječni gledatelj teško može prepoznati višak začina u „statističkoj kuhinji“, ako nema adekvatnu razinu financijske i medijske pismenosti, odnosno, ako nije dobro upoznat s problematikom o kojoj se izvještava.

- Važno je znati da su statistički podaci podložni manipulacijama i da je vrlo lako, namjerno ili ne, njih krivo interpretirati, rekla je.

- U Hrvatskoj su poznati „statistički kuhari“ oni koji se često pojavljuju u javnosti. Novinari i političari su ti koji često manipuliraju podacima zato što nas žele navesti na određeni zaključak, ističe.

Barbić govori kako su uobičajeni alati manipuliranja podacima razne psihološke metode, a to su kognitivne pristranosti, zamke i prečaci. Najčešći alat je efekt okvira, gdje mi predstavljanjem opcija i određenih riječi navodimo ljude na neki zaključak.

Deskar-Škrbić je rekao kako je istina da mediji biraju statistike, što je normalno, zato što moraju privući pozornost, a to se radi ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

- Kada to rade novinari koji su specijalizirani u području ekonomije, onda je to problem, zato što oni imaju kredibilitet i javnost im vjeruje, rekao je.

Deskar-Škrbić ističe primjer izjave kako hrvatski BDP raste brže od prosjeka EU.
- Kada se tumače podaci o rastu BDP-a, treba imati na umu da manje razvijene zemlje rastu brže od više razvijenih. Normalno je ako Hrvatska raste brže od Belgije ili Austrije, naglašava i dodaje da se moramo uspoređivati s nama sličnim zemljama iz C regije, a to su Češka, Slovačka, Slovenija iza kojih jako puno zaostajemo.

Barbić naglašava kako se izjava, da nam BDP po glavi stanovnika raste brže od rasta BDP-a, mora staviti u kontekst situacije u zemlji.

- Ako imamo iseljavanje stanovnika, onda je to varijabla koja se mora staviti u model prije nego se interpretiraju podaci kao krajnje pozitivni, rekla je. Deskar-Škrbić je rekao kako je važno da gospodarski rast bude održiv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!