BAT u Kanfanaru investirao 400 milijuna kuna i zaposlio 70 ljudi

15:20 / 18.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nick Ansell / PA Images/PIXSELL

Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije. 

Time je, nakon prošlogodišnjeg ulaganja od 200 milijuna kuna, kompanija nastavila s investicijskim ciklusom te pozicionirala Kanfanar kao tvornicu s najmodernijom proizvodnjom u duhanskoj industriji. 


- Investicijom od ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije, BAT je Hrvatsku postavio čvrsto u središte transformacije koja prati strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra s obzirom na to da su nove kategorije proizvoda budućnost naše industrije, kazao je direktor operacija BAT Adria, Tamás Nyaka, dodavši da je tvornica u Kanfanaru tek jedna od ukupno četiri tvornice u Europi u kojoj će djelatnici raditi na proizvodnji nove kategorije proizvoda.


Samo u obuku za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda, dodao je on, uloženo je više od devet milijuna kuna, zaposleno je gotovo 70 ljudi, a otvaraju se i dodatna radna mjesta. 


Tvornica će nakon završetka ulaganja imati ukupno četiri kompleksna stroja koji omogućavaju da se sve faze procesa, pa čak i proizvodnja svih faza kompleksnih filtara, sada proizvode u vlastitom pogonu.


U idućim godinama, najavljeno je, u Kanfanaru se planira povećavati ukupna proizvodnja grijanih duhanskih proizvoda (THP), koji tijekom upotrebe ne gore već se zagrijavaju, s obzirom na sve veću potražnju za njima.


Iznimno smo ponosni što u Kanfanaru imamo proizvodnju nove generacije proizvoda i što možemo reći da su naši grijani duhanski proizvodi u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj. Potražnja za tim proizvodima kontinuirano raste, a to vidimo prema broju tržišta na koja izvozi Kanfanar", naglasila je Ivana Miljan Tremac, menadžerica novih kategorija proizvoda, BAT Adria.


Kako je istaknuto, BAT snažno investira u održivo poslovanje te su kroz cijeli lanac vrijednosti postavljeni vrlo ambiciozni ciljevi smanjenja negativnog utjecaja poslovanja na okoliš i povećanja pozitivnog utjecaja na društvo.


- Već danas tvornica 100 posto energije koristi iz obnovljivih izvora, a od 2019. godine priključena je na prirodni plin. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 40 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60 posto od kiše i iz javne mreže. Cilj tvornice je da postane ugljično neutralna najkasnije do 2030. godine, zaključili su iz BAT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!