Bayer najavljuje milijardu dolara ulaganja u nove lijekove u SAD-u

09.03.2023.

15:42

Autor: Hina/HRT/A.S.

Bayer najavljuje milijardu dolara ulaganja

Bayer najavljuje milijardu dolara ulaganja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer potrošit će ove godine milijardu dolara na istraživanje i razvoj novih lijekova u SAD-u kako bi udvostručio prodaju do kraja desetljeća, rekao je čelnik odjela za lijekove u SAD-u Sebastian Guth.


Bayer želi 'pojačati' portfelj novih lijekova kako bi podupro svoje dionice, kojima su naškodile parnice povezane uz navodno kancerogeni herbicid Roundup i manjak povjerenja u vodstvo kompanije.

U veljači imenovali su novog izvršnog direktora, Billa Andersona, koji je došao iz Rochea i zamijenio na kormilu Wernera Baumanna.

Čelnik odjela za lijekove u Amerikama ističe da su u protekle tri godine za oko 50 posto povećali broj zaposlenih u odjelu marketinga u SAD-u i dodaje da ga do 2030. planiraju povećati za još 75 posto.

- Vrijeme je da u SAD-u budemo još žešći, rekao je Guth, napomenuvši da Bayer planira prodavati lijekove koje sam razvija, umjesto da se, kao do sada, oslanja na suradnju s američkim tvrtkama.

Guth je rekao i da bi im prodaja lijeka protiv raka Nubeqa, lijeka za bubrege Kerendia, eksperimentalnog lijeka za moždani udar asundexiana i eksperimentalnog lijeka za zdravlje žena elinzanetant trebala u najboljoj fazi donijeti 12 milijardi eura prihoda.

Više od polovine tog iznosa donijet će SAD, ističe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!