Hoće li podizanje kamata zauzdati inflaciju, a da ne ugrozi gospodarski rast?

27.05.2022.

19:16

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Euro

Euro

Foto: ilustracija / Pixabay

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što upućuje na daljnji oporavak od koronakrize. No premda snažan, rast je sporiji nego u posljednjem kvartalu 2021. kada je BDP skočio 9,7 posto. A zbog rata u Ukrajini, koji je znatno otežao oporavak svjetskih gospodarstava od pandemije, u nastavku godine očekuje se daljnje usporavanje rasta. Podsjetimo, MMF predviđa da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 2,7%. Vlada je malo optimističnija i predviđa rast od 3%. 

Rast BDP-a od 7 posto pozitivan je pokazatelj smjera oporavka hrvatskog gospodarstva, kaže premijer Andrej Plenković.

- Ocjenjujemo i vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna, da bude aktivna, tu mislim prije svega na naše gospodarstvo, naše poduzetnike i građane da nastavimo proces ekonomskog oporavka, poručio je.

Da podacima o BDP-u trebamo biti zadovoljni smatra i glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca Iva Tomić. Mi smo u posljednjem tromjesečju prethodne godine zabilježili usporavanje, ali sada smo ubrzali taj rast, što je dodatno pozitivno, kaže i dodaje kako je posebno zanimljivo da među zemljama EU-a imamo jednu od najvećih stopa rasta.

"Podupirati turizam radi konkurentnosti"

I ove će se godine vidjeti važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo. Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže kako predsezona pokazuje da će rezultati biti solidni. Smatra da treba i dalje podupirati turizam kako bi on bio konkurentan ne samo u regionalnim nego i u globalnim okvirima.

No inflacija ugrožava standard građana, potrošnju, ali i investicije privatnog sektora, pa poslodavci od Vlade očekuju porezno rasterećenje plaća.

Poslodavci očekuju dodatna porezna rasterećenja

- Očekujemo da će se osobna potrošnja usporiti, ali da ne bi došlo do njezina potpunog zaustavljanja i stagflacije - bitno je omogućiti i određenu razinu potrošnje domaćeg stanovništva. Ne samo onog koje će nam doći u turizam, naglašava Iva Tomić.

Inflacija potaknuta rastom cijena sirovina i energenata prijetnja je rastu i hrvatskog i europskog gospodarstva.

- Vrlo je izvjesno da će se i u svibnju nastaviti trend ubrzavanja inflacije i zato je važno da sve mjere koje smo stavili u funkciju i koje ćemo stavljati - što je moguće bolje ciljati da pokažu efekte, da omoguće ublažavanje inflatornih efekata, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić vjeruje da će Europska središnja banka podizanjem kamatnih stopa uspjeti zauzdati inflaciju, a da pritom ne ugrozi budući gospodarski rast. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!