Berba kupina u Baranji u punom jeku

26.07.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Kupine

Kupine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pravo je vrijeme za berbu kupina jer ono određuje i kvalitetu ploda. Svjesni su toga i u obitelji Završki, koja na svom OPG-u u Baranji godinama uzgaja eko kupine. Bogate su željezom i izvrstan oksidans, stoga kupaca ne nedostaje.

Berba ide super, kupina mora ići lako sa stabljike, mora se nježno brati.

- Počeli smo negdje oko pet sati ujutro, dok je još dosta svježe i beremo do 10-10:30, tako da nas ne zahvati ova jaka vrućina, naglasila je Dragica Crmečnjak iz Darde.

Berba traje 45 dana jer ne dozrijevaju svi plodovi jednako i u isto vrijeme pa je kupinjak potrebno proći i nekoliko puta. Iako kupine vole sunce, vrućine ipak uzimaju danak.

- Zbog visokih temperatura, kao što su ove godine, dolazi do problema s zapadne strane, dolazi do opekotina. U subotu smo mjerili temperaturu u kupinjaku, bilo je 42 stupnja i to je jako veliki problem, naglasio je Dragutin Završki, vlasnik OPG-a i proizvođač ekoloških proizvoda iz Darde.

Obitelj Završki kupine uzgaja na jednom hektaru. Riječ je o ekološkoj proizvodnji u kojoj nema pesticida ni herbicida. Sve što priroda daje iskoristi se.

- Špricamo s prirodnim pripravcima. Koristimo pripravak od preslice, pa koristimo pripravak od gaveza, on je bogat kalijem, pripravak od koprive, od morskih algi, rekao je Dragutin. 

Rezultat sočni i ukusni plodovi koji lako nađu svoje kupce na osječkoj tržnici, kućnome pragu ili putem društvenih mreža.

- Pravimo kupinovo vino, to je glavno. Pravimo sok od kupina, to je iscijeđena eko kupina i pasterizirana bez dodataka i nešto malo pekmeza radimo, rekla je Marica Završki, vlasnica OPG-a i proizvođačica ekoloških proizvoda iz Darde.

Uz eko kupine uzgajaju i eko jagode, borovnice, ali i eko jaja. Njih nose eko koke koje kupinjak održavaju čistim i bez trave, a vlasnicima jamče manje posla na imanju posvećenom prirodi i zdravlju čovjeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!