12:54 / 12.03.2020.

Autor: Maja Kubik/Dnevnik u podne/B.A./HRT/Hina

Bernardić o virusu: Ne smijemo isključiti mogućnost zatvaranja granica

-

-

Foto: - / -

SDP je predstavio mjere kojima bi se, smatraju, ublažile neizbježne posljedice koje će epidemija ostaviti na hrvatsko gospodarstvo
SDP je predstavio mjere kojima bi se, smatraju, ublažile neizbježne posljedice koje će epidemija koronavirusa ostaviti na hrvatsko gospodarstvo. Žele spriječiti otkaze te predlažu stimuliranje rada od kuće u svim slučajevima gdje je to moguće, a da ljudi koji su u samoizolaciji ne budu dodatno penalizirani.

Predlažu i oslobađanje plaćanja određenih režijskih troškova ako radnici ostanu bez posla zbog smanjene ekonomske aktivnosti izazvane koronavirusom. Neizbježno pitanje bilo je i ono o zatvaranju granica.

- U ovom trenutku granice treba kontrolirati, ali ne smijemo isključiti mogućnost i zatvaranja granica, ne smijemo isključiti mogućnost, rekao je predsjednik stranke Davor Bernardić.

- Meni je nedopustivo da čovjek koji je upravo prešao granicu kaže da je kontroliran, ali da onaj prije njega uopće nije kontroliran. U ovim uvjetima. Ja bih zaista apelirao na sve institucije u državi da se ta kontrola postroži, rekao je Branko Grčić, predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a.

- Evidentan je pad turizma, a ako se tako nastavi to će biti snažan i nezaustavljiv udar na proračun. Udar će se osjetiti i na proizvodnji, izvozu i potrošnji, rekao je Bernardić.

Potrebne mjere podijelio je na kratkoročne i dugoročne - prve bi trebale ublažiti prvotni udar na radnike i poduzetnike, a druge bi trebalo donijeti za osiguranje likvidnosti tvrtki, ako se kriza produži.

- Trebalo bi utvrditi prava i obveze radnika koji smiju, uz adekvatnu plaću, otići u samoizolaciju ili karantenu. Važno je naglasiti da ti radnici ne bi smjeli biti penalizirani, rekao je predsjednik SDP-a.

Sabor bi izmjenama zakona trebao zaštititi radnike u samoizolaciji, koji primaju samo oko 2000 kuna, što je nedostatno za život. Također treba spriječiti dijeljenje otkaza, koji bi mogli uzrokovati još veću gospodarsku krizu. Bernardić je pozvao je da se, gdje je god to moguće, stimulira rad od kuće. U slučaju da radnici ostanu bez posla, treba obustaviti naplatu režijskih troškova do završetka krize.

SDP podržava zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, a pri tome bi bar jednom roditelju trebalo platiti dopust, poručio je Bernardić. Najvažnijim je ocijenio nastojanje da se u svakom slučaju osigura opskrba lijekovima, hranom i elementarnim potrepštinama.

- Ovu najvažniju temu Hrvatska treba staviti na stol pri predsjedanju EU-om, te pozvati da se iz fondova solidarnosti novac usmjeri k ublažavanju posljedica koje je izazvao koronavirus, istaknuo je.

Bernardić je najavio odgodu stranačkih skupova SDP-a.

Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić govorio je o antirecesijskim koracima koji bi trebali spriječiti dugoročne posljedice pandemije na gospodarstvo, istaknuvši da bi se o tome trebalo govoriti u Saboru i mijenjati neke zakone.

Osigurati nove kredite i uvesti moratorij na otplatu starih

- Situacija zahtjeva da se pobrinemo za radna mjesta i likvidnost, te osim o turizmu, i o trgovini i industriji koje su također na udaru, rekao je Grčić.

- Važno je osigurati nove kredite za one kojima su potrebni radi nastavka poslovanja, treba uvesti moratorij na otplatu kredita, bilo poduzetnika ili građana, do smirivanja krize, kaže Grčić.

Nužno je obustaviti plaćanje predujma poreza na dobit, a za 100.000 malih iznajmljivača treba omogućiti odgodu plaćanja paušalnih pristojbi državi. Grčić je ustvrdio da država eventualni gubitak likvidnosti može nadomjesti podizanjem kratkoročnih kredita, koji su sada povoljni.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!