Biden objavio zabranu uvoza ruske nafte

08.03.2022.

16:53

Autor: Hina/I.B.

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

SAD je objavio da uvodi embargo na uvoz ruske nafte i plina, dok je Velika Britanija rekla kako će postupno ukidati uvoz ruskih energenata do kraja 2022., čime te dvije zemlje dodatno pojačavaju pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine.


Zabranjujemo sav uvoz ruskog plina i nafte, rekao je američki predsjednik Joe Biden novinarima u Bijeloj kući.

- To znači da se ruska nafta više neće prihvaćati u američkim lukama, a američki će narod zadati još jedan moćan udarac Putinovom ratnom stroju, dodao je.

Biden je istaknuo da je tu odluku donio u konzultacijama sa saveznicima. Izrazio je razumijevanje što mnogi od njih neće biti u mogućnosti priključiti se SAD-u u toj odluci.

- Mi takvu odluku možemo donijeti dok drugi ne mogu, pojasnio je.

Europa zasad odbija uvesti embargo na uvoz energenata iz Rusije, koji zadovoljavaju 40% njezinih potreba za prirodnim plinom i 30% za naftom.

- SAD je s druge strane izvoznik energije, podsjetio je Biden.

- Ali usko surađujemo s Europom i našim partnerima kako bismo donijeli dugoročnu strategiju kojom bi se smanjila njihova ovisnost o ruskim energentima. Ostajemo ujedinjeni u namjeri da održimo rastući pritisak na Putina i njegov ratni stroj, dodao je američki predsjednik.

SAD je u prosjeku 2021. iz Rusije uvozio više od 20,4 milijuna barela sirove nafte i rafiniranih proizvoda mjesečno, što je oko 8% američkog uvoza tekućih goriva, prema američkoj saveznoj agenciji Energy Information Administration (EIA). Washington ne uvozi plin iz Rusije.

Velika Britanija će pak postupno ukinuti uvoz nafte i naftnih derivata od Rusije do kraja 2022., rekao je britanski ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng, apeliravši na kompanije da iskoriste prijelazno razdoblje kako bi se nesmetano provela tranzicija.

- Ova tranzicija će tržištu, poduzećima i lancima opskrbe dati više nego dovoljno vremena za zamjenu ruskog uvoza, na koji otpada 8% potražnje u Ujedinjenom Kraljevstvu" napisao je Kwarteng na Twitteru.


U ponedjeljak je premijer Boris Johnson rekao da će njegova vlada izraditi novu strategiju opskrbe energijom jer su ruska invazija na Ukrajinu i rast cijena energenata ubrzali potrebu za novim izvorima energije i većom samodostatnošću.

Europska komisija je danas objavila plan smanjenja ovisnosti EU-a o ruskom plinu za dvije trećine do kraja ove godine, dok predviđa neovisnost o ruskim energentima znatno prije 2030.

Kwarteng je kazao i da se razmatraju opcije za okončanje britanskog uvoza ruskog plina koji trenutno pokriva 4% britanskih potreba za plinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!