Biden i republikanci blizu dogovora o podizanju razine zaduživanja

26.05.2023.

14:45

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Joe Biden i Kevin McCarthy na razgovoru o podizanju granice zaduživanja

Joe Biden i Kevin McCarthy na razgovoru o podizanju granice zaduživanja

Foto: Leah Millis / Reuters

Bijela kuća i republikanci u Kongresu u petak dovršavaju dogovor o sporazumu koji će na dvije godine podići granicu zaduživanja s 31,4 bilijuna dolara, no ograničiti potrošnju za sve osim za vojsku i veterane, tvrdi američki dužnosnik.


Pregovarači demokratskog predsjednika Joea Bidena i republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kongresa Kevina McCarthyja približavaju se zaključenju dogovora jer su dvije strane usuglasile ključna pitanja poput ograničenja potrošnje i financiranja Porezne uprave (IRS) i vojske.

Na stolu su i dalje pitanja poput radnih obaveza primatelja federalne pomoći, rekao je anonimni dužnosnik Reutersu.

Bijela kuća razmatra odustati od plana snažnijeg financiranja IRS-a kako bi se zaposlilo još revizora za kontrolu bogatijih Amerikanaca. Izdvajanja za obranu i veterane odgovaraju Bidenovom proračunu predstavljenom ranije ove godine, kazao je drugi dužnosnik.

Dogovorom bi mnogi detalji ostali predmetom rasprave i u narednim tjednima i mjesecima. I Biden i McCarthy morat će uvjeriti velik dio stranke u podijeljenom Kongresu da glasa za sporazum.

To neće biti lak zadatak jer desno krilo republikanaca ne želi podržati nikakav dogovor bez velikih rezova potrošnje, a progresivni demokrati odbijaju nove radne obaveze u programima protiv siromaštva.

Jedini put naprijed je dvostranački dogovor. I stoga vjerujem da ćemo doći do sporazuma koji će nam omogućiti da idemo dalje i da zaštitimo marljive Amerikance u ovoj zemlji, rekao je Biden u četvrtak.

Patrick McHenry, jedan od republikanskih pregovarača, rekao je da su dvije strane iskazale svoje zabrinutosti te da ih se uzima u obzir.

Zato smo i dalje ovdje u zadnji čas, sporeći se oko ozbiljnih stvari s ozbiljnim posljedicama, rekao je kasno u četvrtak

Nejasno koliko ostaje vremena za dogovor


Kompleksnosti situacije doprinosi i to što je nejasno koliko je vremena ostalo zastupnicima da djeluju. Ministarstvo financija upozorilo je da više neće uspijevati ispunjavati svoje obaveze već od 1. lipnja, no u četvrtak je objavilo da će prodati 119 milijardi dolara duga koji stiže na naplatu taj dan, sugerirajući time da to nije konačan rok.

Većina zastupnika nije u Washingtonu radi blagdana Dana sjećanja, ali su ih čelnici upozorili da se budu spremni vratiti u trenutku postizanja sporazuma.

Dogovorom se ne bi trebali dirati brzorastući mirovinski i zdravstveni programi, iako projekcije pokazuju da oni čine velik dio rasta američkog duga.

Republikanci su odbili Bidenov prijedlog podizanja poreza za korporacije i bogate, a predsjednik je odbacio njihov prijedlog o postrožavanju radnih dozvola i deregulaciji sektora ekstrakcije nafte i plina. Republikanski pregovarač Garrett Graves kasno u četvrtak je kazao kako Bijela kuća odbija pregovarati o radnim obvezama, što je nazvao ludim.

Čelnici Zastupničkog doma najavili su da će zastupnici imati tri dana razmatrati dogovor prije glasanja, a svaki senator smije odgoditi, no to se može odgoditi u Senatu. Ovaj spor je uznemirio investitore te je zasad podigao troškove zaduživanja vlade za najmanje 80 milijuna dolara, rekao je zamjenik ministrice financija Wally Adeyemo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!