09:31 / 20.04.2020.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Dobro jutro Hrvatska/HRT

Bilježe velike gubitke ali optimizam ih ne napušta

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jučer je Nacionalni stožer odlučio produžiti mjere koje se tiču ograničenja rada ugostiteljskih objekata tako da ugostitelji do daljnjeg ne rade.
Nakon što je inspekcija proteklih dana zatvorila više ugostiteljskih objekata, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad uz poštovanje protuepidemijskih mjera i strogog socijalnog distanciranja.

Zabranjeno je posluživanje jela i pića u samom objektu, a naručitelj preuzima kupljeno na vratima ili prozoru objekta. Potrebno je osigurati i poštovanje najviših higijenskih standarda te držanje razmaka i ograničenog broja kupaca, a preporučuje se i plaćanje beskontaktnim karticama.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jutros je za Hrvatski radio objasnio kako će izgledati rad kafića kada mjere predostrožnosti zbog koronavirusa popuste.

Riječka ekipa HRT-a posjetila je jutros jedan od najdugovječnijih riječkih restorana kako bi provjerili kako se snalaze u doba korone.

- Sve ovo se teško odrazilo na naše poslovanje, pratimo sve nove regulative. Dug period, dug mjesec, a nekad su nam mjeseci letjeli, kaže vlasnik restorana Kristijan Babić.

Restoran je i dalje otvoren, uspjeli su prilagoditi svoje poslovanje.

- Registrirani smo za dostavu i tako smo iskoristili tu pruženu priliku. S tim uspijevamo ovo sve premostiti, objasnio je Babić.

Također, zatražili smo sve moguće Vladine potpore i dobili smo pomoć za ovaj dio ljudi koji radi. Na žalost, upitan je svaki novi dan. Puno je gubitka u poslovima. Ovo je inače period krizmi, vjenčanja, tako da su sve to veliki financijski gubitci, rekao je.

Kako su orijentirani na dostavu, ključnu ulogu sada ima dostavljač. Paolo Babić bavi se tim poslom i objašnjava kako u posebnim uvjetima teče proces dostave:

- Gost naruči hranu, ja ju dobijem u posebnom boksu. Dobijem i kontakt telefon, kontaktiram gosta kad sam u blizini odredišta. Ne ulazim u stanove, preuzimanje je vani. Gost dođe do automobila, na boksu je hrana koju gost preuzima i stavi sa strane novac. Imam dezinficijens, koristim ga prije i poslije svake dostave.

Hoće li izdržati još dva tjedna, do kada su najavljene mjere, pitala je novinarka Iva Črnjar Ivančan.

- Morat ćemo. Uvijek pozitiva! Mi smo oni koji okupljaju ljude, koji razveseljavaju ljude. Veselimo se nekom novom vremenu i nekom novom druženju. Pod nekim možda drugim uvjetima, ali  i tome ćemo se prilagoditi, zaključuje Babić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!