17:18 / 24.08.2019.

Autor: Sanja Njavirt/V.K./HRT

Bio rajčice iz staklenika

-

-

Foto: - / -

Ove godine proizveli smo nešto više od 30 tisuća tona domaće rajčice. Za četvrtinu manje nego lani. Dio proizvođača zato se okrenuo uzgoju malih sorata rajčice pogodnim za staklenički uzgoj u hidroponima
Ove godine proizveli smo nešto više od 30 tisuća tona domaće rajčice. Za četvrtinu manje nego lani. No, zato smo 13 tisuća tona uvezli. Dio proizvođača zato se okrenuo uzgoju malih sorata rajčice pogodnim za staklenički uzgoj u hidroponima. Kako ova proizvodnja u nas nije subvencionirana, posegnuli su za europskim fondovima. I to uspješno.

Ovo je najveće hidroponsko carstvo malih sorti rajčice u nas. Pod golemim kupolama staklenika dozrijevaju cijele godine. U strogo kontroliranim uvjetima.

- Kao što vidite iza nas se nalaze jastuci s kokosovim vlaknom koje nam dolazi prešano i sterilizirano, pokazuje Silvija Doveček, voditeljica proizvodnje rajčice, Kerestinec

- Dozrijevanje nije u isto vrijeme, što nam omogućuje da svaki dan, kontinuirano, imamo berbe, govori Iva Bedeković, tehnologinja u proizvodnji rajčice, Kerestinec.

Uzgoj se odrađuje softverski - prati se vlaga, temperatura, navodnjavanje. Ove mlade agronomke zadužene su za zaštitu biljaka od bolesti i štetnika. I to isključivo biološku, bez imalo kemije.

- Unosimo biološku zaštitu u vidu njihovih prirodnih neprijatelja, odnosno predatora i s tim se zapravo ponosimo, naglašava Doveček.

Pa sve vrvi bumbarima, pčelama - prirodnim oprašivačima. Nije čudno što su ovim plodovima uspjeli očuvati okuse i arome, a time i prepoznatljivost na tržištu.

Kako ovakva proizvodnja nije subvencionirana, za nova ulaganja valjalo je posegnuti u europske fondove.

- Cijela investicija je bila između 4 i 5 milijuna eura, s time da je država sudjelovala još od pretpristupnih fondova s uobičajenih 50 posto ulaganja, naglašava Zvonimir Belić, direktor staklenika "Zarja" d.o.o., Kerestinec.

S potporom iz Ruralnog razvoja, stakleničku su proizvodnju udvostručili - i to na pet hektara. Dovoljno da se, uz domaće, okrenu i izvoznom tržištu - u susjednu Sloveniju i Srbiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!