11:16 / 25.02.2019.

Autor: P.F./HRT

Bioenergija i biomasa u energetskoj strategiji, a malo koristimo

-

-

Foto: - / -

Stručnjaci smatraju kako svi dionici na tržištu trebaju ambiciozniji pristup kako bi se u Hrvatskoj ubrzalo uvođenje i korištenje biomase.
U Zagrebu se održava deveta međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije. Iako bioenergija i biomasa zauzimaju važno mjesto u energetskoj strategiji trenutna stopa korištenja bioenergije u Hrvatskoj je značajno ispod europskog prosjeka.Stručnjaci smatraju kako svi dionici na tržištu trebaju ambiciozniji pristup kako bi se u Hrvatskoj ubrzalo uvođenje i korištenje biomase.

- Industrija će se razvijati sukladno potražnji. Znači moramo pokušati povećati potražnju i korištenje peleta tako da će se onda i sama prerada i korištenje jeftinog bio-obnovljivog goriva u Hrvatskoj povećati, rekao je Davor Zec, predsjednik udruge za biomasu Crobiom.
Subvencijama do jeftinijeg grijanja
- Sirovina u Hrvatskim šumama je nažalost ograničena. Na raspolaganju za kogeneracije je blizu milijun tona odnosno kubika drvne sječke ili prosnog drva za segment kogeneracije, smatra predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!