Bioplinare traže izuzeće od interventne uredbe

11.02.2023.

20:39

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Bioplinare traže izuzeće od interventne uredbe

Bioplinare traže izuzeće od interventne uredbe

Foto: HTV / HRT

Dok se u Europi do 2030., zbog smanjenja emisije ugljikova dioksida planira izgraditi još 5 tisuća bioplinskih elektrana, kod nas ih je samo 48, a neke su i pred zatvaranjem. Električnom energijom koju proizvedu mogu opskrbiti oko 110 tisuća kućanstava. No rat u Ukrajini i energetska kriza i tu su izazvali poremećaje, pa bioplinare traže pomoć države.

Umjesto posla budućnosti neizvjesnost. Bioplinska elektrana u blizini Bjelovara investitore je stajala 6 milijuna eura. Glavna su im sirovine kukuruzna silaža i stočna gnojovka, no isplativost proizvodnje električne energije sve je manja.


- Cijene sirovine su u zadnje dvije godine porasle od 130-170%, a cijena struje u HROTE-u samo 2.6%, rekao je Franjo Guščić, iz Bioplin - Maksa iz Rovišća. 


Zato je dvadeset šest domaćih bioplinara raskinulo ugovore s Hrvatskim operatorom tržišta energije i na tržište izašlo samostalno. 


- Međutim, u 12. mjesecu je izašla nova uredba kojom nam se ograničava otkupna cijena električne energije na 180 eura za megavat sat i opet gomilamo gubitke dok je na snazi ta uredba, kazao je Guščić. 


Sada njihova udruga traži da Hrvatska poput Njemačke koja je to učinila za 9,5 tisuća proizvođača bioplina spomenuto ograničenje ukine. To više, kažu, jer je riječ o specifičnoj proizvodnji. A onda ih je opet dočekao problem zbog nove europske uredbe. 


- Za našu proizvodnju je potrebna sirovina koja ima svoju cijenu, za razliku od drugih obnovljivih izvora energije gdje vjetar i sunce ne šalju fakture, pojasnio je Marijan Cenger, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina. 


No, država predlaže slovenski model.


- Mi ćemo omogućiti bioplinarima koji mogu dokazati da imaju troškove veće od 180 eura da to prijave, da to dokumentiraju i onda će se odrediti veća cijena za ta postrojenja, kazao je Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja. 


Raskid ugovora s HROTE-om u ministarstvu smatraju nekorektnim jer ih je država godinama sufinancirala, a od Europske su komisije zbog poskupljenja sirovina već tražili povećanje cijene struje za bioplinare. Ipak, dogovor je svima u interesu jer smanjenje emisije CO2 u zelenoj je politici nužnost.


- Vi kad stavite 1 kilogram nusproizvoda stočarske proizvodnje u naše fermentore vi smanjujete emisiju za 400%, rekao je Cenger. 


U svemu je nužna i bolja koordinacija s Ministarstvom poljoprivrede. Trenutačno su stočari i bioplinari jedni drugima konkurencija, a trebali bi biti partneri i umjesto stočne hrane za dobivanje energije više upotrebljavati gnojovku.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!