19:18 / 25.10.2019.

Autor: Mladen Sirovica/M.Š./HRT

Bitka za Kraš na vrhuncu: Braća Pivac ili Nebojša Šaranović?

-

-

Foto: - / -

Sljedećih 28 dana, koliko traje javna ponuda, dat će tek dio odgovora o vlasničkoj budućnosti Kraša.
Mesna industrija Braća Pivac dobila je od Hanfe zeleno svjetlo za preuzimanje, a dioničari u idućih mjesec dana trebaju odlučiti hoće li prihvatiti ponudu od 430 kuna po dionici. To je osjetno manje od sadašnje tržišne vrijednosti. 

Za to vrijeme ne miruje ni srpski poduzetnik Nebojša Šaranović, čiji je vlasnički udio u Krašu premašio 24 posto.

- Bilo bi jako čudno da netko prihvati ponudu od 430 kn, ako znamo da trenutno na Zagrebačkoj burzi postoje otvoreni nalozi za kupnju tih dionica po cijeni od 1050 kn, kaže novinar Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

A po toj cijeni mahom je kupovao srpski poduzetnik Nebojša Šaranović.

Analitičari smatraju da njegova namjera nije bila preuzeti Kraš, već kupiti što veći broj dionica i nakon toga ih prodati skuplje. No je li se u toj rizičnoj strategiji preračunao?

- Čini mi se, osim ako ne postoji neka kvaka 22, a trenutačno je poslovnoj zajednici teško dokučiti koja bi to kvaka bila, da je vjerojatno istina ta da se mrvicu zaletio i da je ozbiljno preplatio taj paket koji je kupio, smatra pak financijski savjetnik Andrej Grubišić.  

Sljedećih 28 dana, koliko traje javna ponuda, dat će tek dio odgovora o vlasničkoj budućnosti Kraša.

- Nakon toga slijedi zatvaranje ponude i objava nove ili stare dioničke strukture Kraša, kaže pak predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Dotad se u vlasničkoj strukturi može dogoditi svašta, čak i da Šaranović u udjelu pretekne Braću Pivac.

No nakon tih 28 dana i Braći Pivac povećava se manevarski prostor, jer mogu kupovati manji broj dionica, ali po tržišnoj cijeni.

Burzovni obračun u Krašu je na vrhuncu, pobjednik je još nepoznat.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!