15:01 / 08.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Bivša Gazpromova podružnica nastavlja poslovati u Njemačkoj

Gazprom Germania

Gazprom Germania

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemački regulator energetske mreže poručio je u petak da će osigurati likvidnost Gazprom Germanije, bivše podružnice ruskog Gazproma, kako bi nastavila poslovati, naglasivši njezinu važnu ulogu u opskrbi Njemačke i Europe plinom.

Gazprom je prije tjedan dana izvijestio da se povlači iz vlasničke strukture Gazprom Germanije i ostale imovine u Njemačkoj, a početkom ovog tjedna njemačko ministarstvo gospodarstva dodijelilo je kompaniji upravitelja, mrežnog regulatora, kako bi osiguralo opskrbu plinom.


Ministarstvo je "doznalo" da je novi vlasnik Gazprom Germanije, neizravnom akvizicijom, postao JSC Palmary and Gazprom Business Export Services LLC, koji ju planira ugasiti.


Budući da Gazprom Germania upravlja ključnom infrastrukturom i da kupac nije iz EU-a, akviziciju mora odobriti njemačka vlada, naglašavaju u ministarstvu, dodavši da ju nisu odobrili pa su zato svi naknadni pravni koraci ništavni.


Poslovanje Gazprom Germanije temeljilo se na plinu proizvedenom u Rusiji, a obuhvaća opskrbu trgovaca u veleprodaji i maloprodaji, skladištenje i cjevovodni transport, te pokriva cijeli plinski vrijednosni lanac.


Njemački regulator poručio je danas u pismu upućenom bankama, poslovnim partnerima, distributerima i kupcima, da će osigurati likvidnost Gazprom Germanije kako bi mogla nabavljati plin i plaćati ga. 


- Bundesnetzagentur (BNA) vodit će računa da plaćanja Gazprom Germanije budu ograničena na očuvanje poslovanja i time spriječiti nekontrolirani odljev sredstava, priopćio je njemački regulator u pismu operaterima povezanim s Gazprom Germanijom.


- Također će voditi računa da tvrtka podmiruje obaveze plaćanja kako bi nastavila poslovati, dodali su iz BNA.


- Posljedice nelikvidnosti za sustav opskrbe energijom, ne samo u Njemačkoj nego i u Europi, bile bi ozbiljne, naglasili su, ukazujući na moguću propast trgovinskih tvrtki, poremećaje u transportu i ispražnjena skladišta plina.


Potez od 4. travnja, da se kompanija stavi pod državni nadzor, napravljen zbog planirane akvizicije kompanije od strane dviju tvrtki izvan EU-a, znači da regulator može smijeniti izvršne direktore, zaposliti osoblje i izravno rukovoditi te zaštititi odljeve financija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!