15:44 / 23.10.2018.

Autor: A.M.R./I.H./HRT

Bivši radnici Dalmacijavina još čekaju plaće i otpremnine

-

-

Foto: - / -

64 milijuna kuna - toliko im je priznato u stečajnome postupku, toliko im država duguje. Novac postoji - 70 milijuna kuna od prodaje tvrtke na računu je Trgovačkog suda.
Bivši radnici Dalmacijavina još su jednom upozorili na svoje probleme. Unatoč brojnim obećanjima, njih 550 od vlasnika - države još nisu dobili 64 milijuna kuna za plaće i otpremnine. Traže da ih se uvrsti na dnevni red skore sjednice Vlade u Hvaru te da ih se za nekretninu u splitskoj Trajektnoj luci obešteti kroz novi Zakon o pomorskome dobru!

Mnogi iz propalih državnih tvrtki dobili su što im pripada, ne i bivši radnici Dalmacijavina. Ni sami ne znaju koji su put pred novinarima. 64 milijuna kuna - toliko im je priznato u stečajnome postupku, toliko im država duguje. Novac postoji - 70 milijuna kuna od prodaje tvrtke na računu je Trgovačkog suda, a najmanje toliko vrijedi i zgrada u Trajektnoj luci iz koje su, vole to istaknuti-izbačeni. A ona je, tvrde, ključ rješenja.

"Odlukom Vlade prenijeta je na upravljanje Lučkoj upravi; mi smo tu zgradu izgrađivali, ona je bila uvrštena u temeljni kapital Dalmacijavina i na taj način smatramo da imamo pravo biti obeštećeni za tu nekretninu", rekla je Danica Stipović, predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina.

A to se, vjeruju, kroz novi Zakon o pomorskome dobru - lako da izvesti. Još početkom svibnja, na sjednici Vlade u Splitu premijer im je obećao pomoći. Ovi ljudi još čekaju da obećanje i ostvari. "Možemo još jednom razgovarat sa predsjednikom i sa ministrom financija, pokušat artikulirat sa uskličnikom ovaj problem!", izjavio je Ante Šošić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana.

Bivši zaposlenici nekadašnjega gospodarskoga diva umorni su. Očito je, kažu, kako nema političke volje da ih se isplati.

Vlada u petak zasjeda na Hvaru - radnici se nadaju da će na dnevnome redu biti i - Dalmacijavino!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!