16:21 / 21.02.2018.

Autor: B.S./H.G./Hina/HRT

Bivši radnici šibenskog TLM-a traže razrješenje stečajnog upravitelja

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na konferenciji za novinare održanoj ispred glavnog ulaza u tvornicu istaknuli su još niz zahtjeva.
Bivši radnici prešaonice šibenskoga TLM-a ustali su protiv stečajnog upravitelja Ivana Gjurašića i stečajnog postupka, koji se upravo vodi na Trgovačkom sudu. Na konferenciji za novinare održanoj ispred glavnog ulaza u tvornicu istaknuli su još niz zahtjeva. 

Osim razrješenja stečajnog upravitelja, od Državnog odvjetništva zatražili su da podnese kaznenu prijavu protiv tvrtki Impol ulaganja i Impol TLM-a. Traže poništenje privatizacije nekadašnjega hrvatskog aluminijskoga giganta. On je, kažu, doveo do rasprodaje imovine TLM-a i gašenja prešaonice. Ankica Grozdanić, bivša zaposlenica TLM Prešaonice, kaže kako je prostor tvornice od 800 tisuća četvornih metara sa svom infrastrukturom hrvatski konzorcij dobio za jednu kunu.

Država je tada oprostila više od milijardu kuna potraživanja, koju su novi vlasnici trebali pretvoriti u ulaganje u tvornicu, no nisu. TLM-ova prešaonica je otišla u stečaj, a radnici na ulicu. Njih 140 u stečajnom postupku traže ono što im je tvrtka ostala dužna.

Bivši radnici traže i isplatu 20 zaostalih plaća i otpremnina. "Potražujemo nekih 20-ak plaća, plus otpremnine. Sad je to trenutno, kad se odbije ovaj dio od Agencije za radnička potraživanja, negdje preko 20 milijuna kuna. I to bez kamata!", kaže Ivan Svraka, također bivši radnik TLM-a, koji ovu privatizaciju naziva "najvećom pljačkom u Republici Hrvatskoj".

Radnici se žale i na stečajnog upravitelja Ivana Gjurašića. Tvrde da se oglušio o njihov zahtjev za pokretanje postupka pobijanja pravnih radnji, koje su na koncu dovele do rasprodaje TLM-ovih nekretnina i stečaja prešaonice.

Stečajni upravitelj Gjurašić u kratkom nam je telefonskom razgovoru negirao tvrdnje bivših radnika prešaonice, koji traže njegovu smjenu i već imaju spremnu tužbu Međunarodnom sudu u Strasbourgu te Europskoj komisiji.

TLM TPP u stečaju je od rujna 2016., a procijenjena vrijednost pokretnina i nekretnina tvrtke je oko 55 milijuna kuna.

Slična priča događa se i s Dalmacijavinom. Bivši radnici ponovno su na nogama, ne odustaju od svojih potraživanja priznatih u stečajnome postupku. Od bivšeg vlasnika, države, 550 radnika traži 64 milijuna kuna za plaće i otpremnine, no kako je sve izglednije da neće dobiti ništa, za pomoć mole premijera Andreja Plenkovića.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!