Bjelin - nove tehnologije za izradu namještaja

04.01.2019.

15:52

Autor: Sani Lukić/V.K./HRT

default error photo
Nakon niza promjena vlasnika, nekadašnje dijelove Drvne industrije Česma kupio švedski investitor hrvatskog podrijetla Darko Pervan. Nova je drvna industrija napokon profunkcionirala.
Otkako je u Bjelovaru prije tri godine, nakon niza promjena vlasnika, nekadašnje dijelove Drvne industrije Česma kupio švedski investitor hrvatskog podrijetla Darko Pervan, nova je drvna industrija napokon profunkcionirala. Broj zaposlenih povećao se sa 100 na više od 300. Rastu i ulaganja u nove pogone, a gotovo sve proizvedeno završava u izvozu.

Kako bi se zadovoljilo tržište laminatima koje je patentirao vlasnik tvornice i napravio pravi svjetski hit u izradi podnih obloga, ovdje se radi u četiri smjene. U postojećim pogonima i sa starom  tehnologijom nemoguće je osigurati dovoljne količine pa je lani uloženo 92 milijuna kuna, a ulaganja i dalje rastu. 

- Predviđena je investicija u nove pogone pilane, dorade i onda kreće proizvodnja pločastog materijala. Ta investicija bi trebala iznositi nekakvih 150 milijuna kuna. Sve je izvoz, 96 posto naših proizvoda je na svjetskom tržištu, najviše europskom. Započeli smo prodaju u Kinu, naglašava Boris Sobodić, direktor "Bjelina" Bjelovar.

Dolaskom novog vlasnika znatno je porastao broj zaposlenih, ali i njihove plaće.

- Zadovoljna sam. Ovdje sam već skoro 4 godine. Mislim da su i ljudi zadovoljni jer ovako nešto za Bjelovar ipak je u velikom plusu. Plaća je dosta narasla u ovo kratko vrijeme, rekla je Slađana Ivančić, radnica "Bjelina" Bjelovar.

Plan je ukupnih ulaganja u tvornicu Bjelin 50 milijuna eura, a vlasnik ne posustaje ni kad je riječ o inovacijama.

Nova tehnologija naše grupacije je klik namještaj. To je namještaj koji se spaja na klik bez upotrebe ljepila, šarafa, vijaka i to je nešto novo. Vjerojatno će kroz neko vrijeme i u Bjelovaru zaživjeti, govori Boris Sobodić, direktor "Bjelina" Bjelovar.

U sve tri tvornice u Hrvatskoj, u Bjelovaru, Ogulinu i Otoku kod Vinkovaca vlasnik u sedam godina planira uložiti više od vrtoglavih milijardu kuna i sve to u finalnu proizvodnju parketa, laminata, furnira i pločastoga namještaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!