19:41 / 13.12.2020.

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT

Bjelovarska zadruga sa sve više proizvoda

-

-

Foto: - / -

Stalno ulažu u nove strojeve i modernizaciju pogona. Uz vlastitu proizvodnju sirovina dio poslova ugovaraju s kooperantima kako bi osigurali dovoljne količine za preradu.
Širi se miris konopljinog ulja u pogonu bjelovarske poljoprivredne zadruge. Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju zadrugari su dobili sve potrebne dozvole i krenuli u uzgoj. Sve proizvedeno završi u hladno prešanom ulju.

Ove godine zadrugari su imali rekordan urod konoplje i to kako kažu ne samo zbog višegodišnjeg iskustva jer dugo su "brusili" zanat već i dobrih klimatskih uvijeta i rasporeda oborina.

Svake godine proizvedu oko 6 do 10 tona konoplje. Smatraju da su i svojim prilagodbama među kojima i gušćom sadnjom ne samo smanjili korove već i znatno povećali urod.

Hladno prešaju i bučina te ulja suncokreta, sikavice, oraha, lana, badema, lješnjaka, jezgre marelice, sjemenki grožđa. No, ona su samo dio od 50-ak različitih ekoloških proizvoda koje stvaraju u ovoj zadruzi. Tu je 100-ak raznih čajeva i čajnih mješavina te melemi, ulja za masažu, razni dodaci prehrani.

Stalno ulažu u nove strojeve i modernizaciju pogona. Uz vlastitu proizvodnju sirovina dio poslova ugovaraju s kooperantima kako bi osigurali dovoljne količine za preradu. Sada je kažu, zbog jačanja imuniteta u doba korone, natraženije hladno prešano ulje crnog kima.

Sedam članova zadruge dugo se borilo za mjesto na tržištu posebice među brojim uvoznim proizvodima. No zahvaljući kvaliteti uspjeli su. Zanimljivo je da su proizvodnju gotovih proizvoda počeli  zbrog krize prije 12 godina. Tada im je njemački kupac otkazao dio narudžbi pa su silom prilika sami počeli preradu - i ni požalili. 

Kažu, moraju stalno osluškivati potrebe tržišta pa prema njemu neke proizvode gase, istodobno uvodeći nove. Tako odnedavno proizvode i tinkture slatkog pelina. U dva desetljeća postojanja donekle su zadovoljni i ovom godinom iako su osjetili posljedice korona krize zbog otkazivanja brojih sajmova koji su im glavno mjesto prodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!