Kako Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže svinjogojcima?

22.02.2022.

07:00

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/D.S.

Stanje u svinjogojstvu sve je teže

Stanje u svinjogojstvu sve je teže

Foto: Regionalni dnevnik HTV-a / HRT

Hrvatska vlastitom proizvodnjom može zadovoljiti tek 40 % potreba za svinjetinom. Zbog rasta cijena stočne hrane, stanje u svinjogojstvu je neodrživo jer je cijena svinjetine ostala gotovo jednaka. Bjelovarsko-bilogorska županija nastoji županijskim potporama i povezivanjem s pršutarima pomoći svojim svinjogojcima.

Stanje u svinjogojstvu neizdrživo je i zasad rastu gubici pa je svaka pomoć dobrodošla. Ključno je ne izgubiti desetljećima stvaranu genetiku. 


- Tovljači mogu reći: "Ja sutra više neću toviti. Tura je izašla van, izgubio sam novce i ja više neću raditi", no ako to napravimo mi koji se bavimo proizvodnjom prasadi, kod nas povratka nema idućih pet godina, dok organiziramo matično stado, dok to krene... zamislite sad ugasiti proizvodnju tamo gdje su pradjedovske linije, upozorava potpredsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske Vlado Biškup


Županija želi pomoći ne samo sustavom županijskih poticaja koje će predložiti sami svinjogojci nego i povezivanjem s prerađivačima.


- Došli smo na ideju da pokušamo povezati naše domaće proizvođače s pršutanama na moru. Već smo stupili u kontakt s jednom drniškom pršutanom i sa Šibensko-kninskom županijom gdje ćemo učiniti prve korake, najavljuje bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.


Svinjogojac iz Laminca Ivan Forjan kaže da kada bi se gledalo na isplativost - odustali bi svi. To ne smijemo i upravo zbog toga je ova inicijativa županije jako dobra jer zajednički svatko mora nešto pridonijeti, smatra.


Svinjogojci će se na županijske mjere putem javnog poziva moći javiti sredinom godine. Cilj je i stvaranje proizvođačke organizacije koja će okupljati uzgajivače svinja iz pet županija središnje Hrvatske kako bi se postigla veća konkurentnost i lakša zaštita interesa na tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!