Čekaju li nas u novoj godini uz novu valutu i nove, više cijene proizvoda?

21.12.2022.

10:16

Autor: M.M./Hina/HRT

Blagdanska potrošnja u punom jeku

Blagdanska potrošnja u punom jeku

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Blagdanska potrošnja u punom je jeku. Gužve su u prometu, ali i u trgovinama. Još jedno kraće vrijeme kupovat ćemo u kunama, a zatim u eurima. Čekaju li nas u novoj godini uz novu valutu i nove, više cijene proizvoda? Kako su se trgovci pripremili na ove novine, hoće li biti teškoća u prvim tjednima 2023.? 

- Dvojno iskazivanje cijena počelo je 5. rujna i trajat će do kraja 2023. godine. To je faza u kojoj se i trgovci i potrošači privikavaju na novu valutu, kako bi bilo što manje zbunjenosti, rekla je u emisiji Studio 4 Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Apelirala je na građane da u fazi dvojnog opticaja koriste više bankovne kartice ili pripreme sitni novac kako bi olakšali i sebi i prodavačima koji se također privikavaju.

- Mogu se očekivati problemi s kartičnim poslovanjem u novogodišnjoj noći, ali ne očekujemo da će biti značajnijih problema, rekla je. Mi smo nacija koja preživjela promjene valuta, tehnologija je daleko otišla, napredovali smo i ne očekujemo neke velike zastoje. Ako se netko i nađe u toj situaciji molimo da imaju strpljenja i razumijevanja, dodala je.

Na pitanje hoće li cijene biti skuplje, Smoljak Katić je rekla kako povećanje cijena ne smije biti rezultat uvođenja eura.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!