Blagi pad nezaposlenosti u EU-u i eurozoni u listopadu

01.12.2022.

17:10

Autor: Hina/E.P.C.

Pad nezaposlenosti u EU-u i Hrvatskoj

Pad nezaposlenosti u EU-u i Hrvatskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni u listopadu je blago smanjena u listopadu, a Hrvatska je pratila trend, izjednačivši se s prosjekom u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je izvješće Eurostata.

Na razini EU-a, stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u listopadu je iznosila 6 posto, kliznuvši s revidiranih 6,1 posto u rujnu, pokazalo je izvješće europskog statističkog uredaEurostata.


U eurozoni se stopa nezaposlenosti u listopadu spustila sa 6,6 na 6,5 posto. 


Usporedbe radi, u prošlogodišnjem listopadu stopa nezaposlenosti na razini EU-a bila je 6,6%, a u eurozoni 7,3%.


Prema procjeni Eurostata, bez posla u EU u listopadu je bilo približno 12,95 milijuna građana, od čega njih približno 10,87 milijuna u eurozoni. 


Na godišnjoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 1,158 milijuna, a u eurozoni za 1,053 milijuna.


Hrvatska po stopi nezaposlenosti uz Finsku


Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u listopadu iznosila 12,5 odnosno 11,6 posto.


U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u listopadu iznosila 6,5 posto, za 0,1 postotni bod manje u odnosu na revidiranih 6,6% u rujnu. 

U listopadu prošle godine nezaposlenost u Hrvatskoj bila je 6,9%.


Prema Eurostatovim podacima, bez posla je u Hrvatskoj u listopadu bilo 118 tisuća građana, za tisuću manje nego u rujnu, i za 8000 manje nego u listopadu prošle godine. 


Najbliža Hrvatskoj u listopadu je bila Finska, sa stopom nezaposlenosti d 6,8 posto.

Najniže su stope nezaposlenosti i u listopadu zabilježile Češka, od 2,1%, Njemačka i Poljska, od 3% i Malta, gdje je iznosila 3,1%. 

Blizu su i Mađarska (3,6%)  i Nizozemska (3,7%).Stagnacija nezaposlenosti mladih


Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u listopadu je u EU iznosila 15,1%, a u eurozoni 15 posto, blago se spustivši u odnosu na rujanskih 15,2%,  koliko je na oba područja iznosila i u listopadu 2021.


U EU je u listopadu ove godine bez posla bilo 2,872 milijuna mladih, od čega 2,326 milijuna u eurozoni.


U usporedbi lanjskim listopadom, broj nezaposlenih mladih porastao je za 102 000 u EU i za 81 000 u eurozoni.


Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u listopadu su bilježile Španjolska i Grčka, od 32,3 odnosno 27,3 posto. Slijede Italija i Švedska, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 23,9 odnosno 21,6 posto.

Blizu su i Latvija i Luksemburg, gdje je bez posla gotovo svaka peta osoba mlađa od 25 godina.


Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, u listopadu je najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala Češka, od 5,7 posto. Vrlo blizu je i Njemačka, sa stopom od 5,8 posto.

Jednoznamenkaste stope nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina bilježe još samo Nizozemska, Malta i Mađarska, gdje je iznosila 7,8 posto, odnosno 8,1 i 9,5 posto.


Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.


U trećem tromjesečju Hrvatska je prema revidiranim podacima bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 17,4 posto

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!