Blagi rast europskih burzi u očekivanju podatka o inflaciji

02.05.2023.

10:09

Autor: HRT/D.M./Hina

Rast burzovnih indeksa

Rast burzovnih indeksa

Foto: HTV / HRT

Na europskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi blago su porasli, no oprezno se trguje jer investitori čekaju nove smjernice od podatka o inflaciji u eurozoni, a potom i sa zasjedanja Feda i ECB-a u drugom dijelu tjedna.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u u plusu 0,1 posto, pri čemu su po dobitcima predvodili bankarski i tehnološki sektor, s rastom cijena u prosjeku za 1,2 odnosno 0,8 posto.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica naftnih kompanija, u prosjeku za 0,9 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX bio je u plusu 0,16 posto, na 15.948 bodova, londonski Ftse indeks za 0,19 posto, na 7.885 bodova, a pariški CAC je stagnirao na 7.491 bodu.

Na tržištu se s nestrpljenjem očekuje današnja Eurostatova objava podatka o inflaciji u eurozni u travnju. Nove smjernice čekaju se i sa zasjedanja Feda, koje počinje u utorak, a u četvrtak će biti i sjednica ECB-a.

Očekuje se da će Fed u srijedu podići ponovno ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, a investitori će pozorno iščitavati priopćenje nakon zasjedanja u potrazi za naznakama hoće li američka središnja banka pauzirati u svibnju s dizanjem kamatnih stopa ili će ostaviti prostor za njihovo daljnje podizanje i u lipnju i dalje.

S druge strane, očekuje se da će ECB u četvrtak ponovno dići kamatne stope za pola postotnih bodova, čime bi ih podignula već sedmi put zaredom.

Najveća dobitnica bila je dionica švedskog Electroluxa, sa skokom cijene za 6,6 posto, nakon meijskih izvješća da je kineska Midea grupa zainteresirana za potencijalnu akviziciju tog švedskog brenda kućanski aparata.

Veća gubitnica, pak, bila je dionica britanske naftne kompanije BP, čija je cijena pala jutros 4 posto, nakon što je kompanija smanjila plan otkupa dionica, ali je ostvarila dobit od 5 milijardi dolara u prvom tromjesečju 2023., više u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je u utorak 0,12 posto, na 29.157 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!