11:04 / 06.05.2019.

Autor: I.H./Hina

Blokiran račun Uljanik plovidbe

-

-

Foto: - / -

U obavijesti se navodi kako će Uljanik plovidba "promptno poduzeti sve aktivnosti" potrebne za zaštitu svojih interesa i deblokadu poslovnih računa, u što je kraće mogućem roku.
Uljanik plovidba izvijestila u ponedjeljak da joj je Porezna uprava blokirala račun radi naplate potraživanja koje ima prema 3. maj Brodogradilištu kojemu je pak Uljanik plovidba dužnik, no ona taj dug osporava.

U obavijesti Uljanik plovidbe na Zagrebačkoj burzi kaže se da joj je Porezna uprava danas, kao dužniku 3. maj Brodogradilišta po obvezama čije je postojanje predmet pokrenutog sudskog postupka i koje se tek imaju utvrditi, blokirala račun i to radi naplate potraživanja koje ima prema 3. maj Brodogradilištu kao dužniku poreznih i drugih javnih davanja.

U obavijesti se navodi kako će Uljanik plovidba "promptno poduzeti sve aktivnosti" potrebne za zaštitu svojih interesa i deblokadu poslovnih računa, u što je kraće mogućem roku.

Ranije je Uljanik Plovidba izvijestila da je pod istragom zbog sumnje u nezakonitost u poslovnim aranžmanima koje je imala s 3. majem, no te sumnje u toj kompaniji smatraju neosnovanima.

Sumnje u nezakonitost zasnivaju se na sporazumu o suradnji na zajedničkoj provedbi projekta izgradnje četiri broda za domaće naručitelje u 3. maj Brodogradilištu, pri čemu je Uljanik plovidba potencijalno ostvarila navodno nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 57,96 milijuna kuna.

U Uljanik Plovidbi napominju da je istraga u odnosu na društvo kao pravnu osobu određena isključivo zato što je ista istraga određena protiv bivše odgovorne osobe u društvu i njezina je izravna posljedica.

Naime, u "akciji Uljanik" privedeno je 12 osoba osumnjičenih za zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna, a među uhićenicima je i direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić.

Uljanik Plovidba izričito osporava bilo kakvo navodno neosnovano stjecanje imovinske koristi u bilo kojem iznosu, navodeći da na temelju sporazuma s 3. majem zapravo potražuje naknadu štete u iznosu od 80,08 milijuna kuna.

Uljanik TESU ima uvjete za stečaj, ali bi mogao i nastaviti poslovanje u stečaju

Za Uljanik TESU postoje uvjeti za otvaranje stečaja, ali i mogućnost nastavka poslovanja u stečajnom postupku u slučaju pozitivnog ishoda pregovora te tvrtke s finskim naručiteljem generatora, tvrtkom Wartsila Finland, te talijanskim IPS-om, kao strateškim partnerom Uljanik TESU-a, proizlazi iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja Borisa Debelića.

Prema tom izvješću, kod Uljanik TESU-a postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka (trajna nesposobnost za plaćanje), a kako se imovinom te tvrtke mogu podmiriti troškovi postupka, stečajni upravitelj predlaže otvoriti stečajni postupak.

U slučaju da se do održavanja ročišta radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, pregovori između - Watsila Finland kao naručitelja generatora, Uljanik TESU kao izvršitelja izrade tih generatora, te IPS-a kao strateškog partnera Uljanik TESU-a - pozitivno okončaju te da strateški partner Uljanik TESU-u izloži odgovarajuću ponudu za daljnju suradnju kroz stečajni postupak, stečajni upravitelj će o tome sačiniti dopunsko izvješće i sudu predložiti nastavak poslovanja u stečajnom postupku, navodi se u izvješću objavljenom na e-oglasnoj.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik TESU-om podnijela je Fina početkom ožujka ove godine, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 120 dana, u iznosu od 3,86 milijuna kuna. Početkom ožujka Uljanik TESU je imao 65 zaposlenih, kojima nije u potpunosti isplaćena plaća za studeni prošle godine te sve plaće poslije toga.

Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnoga postupka zakazano je za 9. svibnja na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Osnovna djelatnost Uljanik TESU-a je proizvodnja električnih sinkronih generatora srednje snage za potreba brodogradnje, a uz to proizvodi i generatore za male hidroelektrane te generatore za električne lokomotive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!