BMW gradi novu tvornicu automobila u Mađarskoj

31.07.2018.

14:17

Autor: D.M./HINA

default error photo
Njemački proizvođač automobila BMW najavio je da će izgraditi novu tvornicu automobila u istočnoj Mađarskoj, kapaciteta 150 tisuća vozila godišnje, u što će uložiti milijardu eura.
Njemački proizvođač automobila BMW najavio je da će izgraditi novu tvornicu automobila u istočnoj Mađarskoj, kapaciteta 150 tisuća vozila godišnje, u što će uložiti milijardu eura.

Taj bi projekt mogao doprinijeti rastu mađarskog gospodarstva i jačanju njegove pozicije - regionalnog središta za proizvodnju luksuznih automobila, primjećuje Reuters.

Nova tvornica godišnjeg kapaciteta proizvodnje od 150 tisuća automobila bit će izgrađena u blizini grada Debrecena, koji se nalazi 230-ak kilometara istočno od Budimpešte, objavio je BMW.

To će ulaganje pomoći BMW-u da proširi proizvodne kapacitete u Europi, gdje prodaju oko 45 posto svojih automobila.

"Naša nova tvornica u Mađarskoj također će moći proizvoditi modele automobila BMW s motorima s unutarnjim izgaranjem i električne modele - sve na istoj proizvodnoj traci", kazao je Oliver Zipse, član uprave BMW-a zadužen za proizvodnju.

Time se BMW pridružuje Daimleru i Audiju koji također imaju tvornice automobila u Mađarskoj.

Proizvodnja automobila sada čini oko trećine mađarskog izvoza, a s BMW-om bi to moglo narasti na najmanje 40 posto, kazao je Peter Virovacz, analitičar u banci ING u Budimpešti. Dodaje da bi novi BMW-ovi kapaciteti mogli pomoći djelomice nadoknaditi za očekivano usporavanje gospodarskog rasta u 2019. i 2020. kad presuše sredstva iz EU fondova, te da će donijeti strano ulaganje u manje razvijenu istočnu regiju u Mađarskoj.

Upozorava ipak da će taj projekt povećati ovisnost Mađarske o automobilskoj industriji, a time i njezinu izloženost svakom cikličnom naglom padu prodaje automobila u slučaju globalne gospodarske krize. "Najveći upitnik što se tiče toga ulaganja bit će mađarsko tržište rada... ionako je već sada jako teško naći 1.000 radnika, a kamoli kroz dvije godine", ističe.

Mađarska, kao i mnoga druga srednjeeuropska gospodarstva, muku muči s ozbiljnim nedostatkom radnika, dijelom zahvaljujući masovnom iseljavanju na zapad zbog većih plaća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!