BoE "neće oklijevati" povećati kamatne stope nakon slabljenja funte

27.09.2022.

12:28

Autor: M.M./Hina/HRT

Engleska središnja banka

Engleska središnja banka

Foto: Maja Smiejkowska / Reuters

Engleska središnja banka (BoE) "neće oklijevati" povećati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju nakon što je funta pala na rekordno nisku razinu u odnosu na američki dolar.

Banka je priopćila da "pomno prati razvoj događaja" te će odluku o svim mjerama donijeti u studenom, piše BBC.

Priopćenje je uslijedilo nakon što je ministarstvo financija objavilo plan suočavanja s dugom u pokušaju da umiri ulagače.

Funta je pala na najnižu razinu do sada u odnosu na američki dolar nakon što je britanski ministar poduzetništva, energetike i industrijske strategije Kwasi Kwarteng tijekom vikenda obećao daljnje smanjenje poreza, nakon što je ranije već najavio najveća smanjenja poreza u 50 godina.

Oslabjela funta poskupljuje kupnju uvezene robe i predstavlja rizik za dodatno povećanje troškova života. Uvoz roba koje se cijene u dolarima, uključujući naftu i plin, također je skuplji.

Britanska inflacija već raste najbržim tempom u zadnjih 40 godina.

Neki su ekonomisti predviđali da će BoE sazvati hitan sastanak u nadolazećim danima kako bi podigao kamatne stope u pokušaju da zaustavi pad te da ujedno smiri rastuće cijene. No, BoE je umjesto toga priopćila da "pomno prati razvoj događaja na financijskim tržištima" i da će napraviti potpunu procjenu na svom sljedećem sastanku 3. studenog.

Ulagači sada predviđaju da bi se kamatne stope mogle više nego udvostručiti do sljedećeg proljeća, sa sadašnjih 2,25 na 5,8 posto, kako bi se obuzdala visoka inflacija, za koju se očekuje da će biti potaknuta velikim smanjenjem poreza najavljenim u petak.

Glavni ekonomist Pantheon Macroeconomicsa Samuel Tombs rekao je da će, ako kamatne stope porastu kao što je predviđeno, prosječnom kućanstvu koje otplaćuje dvogodišnju hipoteku s fiksnom kamatnom stopom u prvoj polovini sljedeće godine mjesečna otplata skočiti s 863 na 1490 funti.

- Mnogi si ovo jednostavno neće moći priuštiti, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!