10:10 / 26.07.2018.

Autor: HRT

Borba za Uljanik

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Horvat rekao je da nema nikakva pritiska u pogledu 22. srpnja, kada se trebao pojaviti zahtjev za povrat kredita koji su dvije hrvatske banke dale Uljaniku u pripremi programa restrukturiranja.
Nakon što je tvrtka Kermas Energija Danka Končara pulskom Uljaniku posudila 12,4 milijuna eura kako bi se vratio dug bankama, nastavilo poslovanje, ali i omogućila daljnja gradnja  broda, čime je spriječeno i aktiviranje državnih jamstava od 110 milijuna eura, očekuje se odgovor Bruxellesa na predloženi program restrukturiranja brodogradilišta.

"Jednostavno taj brod se mora isporučiti i kad se on isporuči, a brod je vrijedan 170 milijuna eura - Uljanik sam od sebe može funkcionirati. Znači, borimo se kako bi ono najvrijednije u hrvatskoj brodogradnji moglo ostati i funkcionirati", izjavio je Nenad Končar, direktor tvrtke Kermas energija.Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da u ovom trenutku nema nikakva pritiska u pogledu 22. srpnja, kada se trebao pojaviti zahtjev za povrat kredita koji su dvije hrvatske banke dale Uljaniku u pripremi programa restrukturiranja.

Odgovor je u neformalnoj komunikaciji stigao iz Europske komisije i ide prema tome da u ovom trenutku nema nikakva pritiska u pogledu 22. srpnja, jednog prejudiciranog dana kada se trebao pojaviti zahtjev za povrat kredita koji su dvije hrvatske banke dale Uljaniku u pripremi programa restukturiranja. S obzirom na to da smo predmetni program u Bruxelles poslali na vrijeme, tu smo prijetnju otklonili i čekamo odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja, kazao je Horvat uoči sjednice Vlade.Na pitanje novinara hoće li biti novca za plaće tijekom ljeta u Uljaniku, odgovorio je da to moraju pitati Upravu, dok je na upit tko je kriv za takvo stanje u toj kompaniji odgovorio: Rado bih da takva pitanja postavljate onima koji su neke odluke donosili 2012., 2013., 2014., možda oni o tome znaju nešto više, a ja sam sada ovdje da spasim ono što se spasiti da.

Denis Rabar, predsjednik Uprave Uljanika priznaje da će u brodogradilištu sada lakše disati. Sindikati očekuju nesmetanu isplatu plaće u kolovozu te pozivaju Končara na daljnja ulaganja. "Neka ne čeka Bruxelles, neka uloži što više, to će ionako biti njegovo, to će se pretvoriti u vlasništvo kasnije, tako da očekujemo pun njegov angažman i da idemo naprijed punim jedrima", kazao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Na potezu je Europska komisija, koja treba ocijeniti je li program restrukturiranja škvera u skladu s njezinim pravilima. Država bi u tom programu trebala sudjelovati s oko 350 milijuna eura, dok bi jamstva za izgradnju brodova mogla dosegnuti i dvostruko veći iznos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!