14:03 / 07.05.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Borba za Uljaru Tribunj, prijetnje stečajnom upravitelju

Zdravko Petrović u Studiju 4 pokazao je fotografije kako je Uljara izgledala u trenutku kada su je preuzeli, a kako izgleda danas.

Zdravko Petrović u Studiju 4 pokazao je fotografije kako je Uljara izgledala u trenutku kada su je preuzeli, a kako izgleda danas.

Foto: - / -

U tijeku je borba za Poljoprivrednu zadrugu Tribunj koja se nalazi u stečajnom procesu već sedam godina.
U tijeku je borba za Poljoprivrednu zadrugu Tribunj koja se nalazi u stečajnom procesu već sedam godina, na javni natječaj stiglo je 16 ponuda. U nadmetanje se uključila i općina Tribunj. Nakon otvaranja kuverti s ponudama, stečajnom upravitelju PZ Tribunja Damiru Šebetiću onesposobljen je automobil, ispušteni su mu ventili na gumama, kazao je Petru Vlahovu, dodavši da zbog brojnih pritisaka koje trpi na terenu, ne želi sudjelovati u današnjoj emisiji Studija 4.

Šebetić inače osporava tvrdnje o ulaganjima Zdravka Petrovića, vlasnika tvrtke Falcon Pelegrin koja je trenutno u zakupu Uljare. Petrović tvrdi kako je u nju uložio gotovo 4 milijuna kuna, a sada se to njegovo ulaganje želi minorizirati. Tvrdi i da su dali najbolju ponudu za preuzimanje i revitalizaciju zadruge, a koja iznosi 28 milijuna i 400.000 kuna. Ako na natječaju ne pobijedi njegova tvrtka, očekuje obeštećenje. Petrović je u Studiju 4 pokazao fotografije kako je Uljara izgledala u trenutku kada su je preuzeli, a kako izgleda danas. U zakup Uljare ušli su, rekao je, 1. travnja 2015. godine. Petrović kaže kako su spremni od nje napraviti ekološku oazu. To bi po njemu trebalo biti u interesu i lokalne zajednice Općine Tribunj i šireg šibenskog zaleđa. Uz Petrovića u PZ Tribunj vjerovnik, i to onaj većinski, je i Porezna uprava (99,35 posto).

Marko Grubelić, načelnik općine Tribunj za Studio 4 je rekao kako je za pritiske na Šebetića čuo, ali ih osobno nakon davanja ponude nije doživio. Komentirajući Petrovićeve tvrdnje o dosadašnjim ulaganjima, Grubelić kaže kako u financijskim izvještajima te tvrtke i svih njenih povezanih poduzeća nigdje nema tog iznosa od 3,8 milijuna kuna ulaganja u tuđu imovinu, pa mu je to, kaže, čudno.

Grubelić kaže da se Općina Tribunj u borbu za Uljaru uključila jer je ona dio povijesti općine i ne žele da "sve potencijalno odnese voda".  "Morate znati da su PZ i sve njene djelatnosti duboko utkane u DNA naše općine i sve ono što je '70-ih i '80 -ih godina napravljeno u Tribunju je napravljeno upravo preko Poljoprivredne zadruge ljudi koji su tamo radili", rekao je, dodavši: "Ja razmišljam na način - ako se to isplati privatnim osobama, zašto se ne bi isplatilo Općini Tribunj?". Prema njegovoj ocjeni ozbiljne su samo tri ponude - one Falcon Pelegrinija koji je sada u zakupu, Općine Tribunj i još jednog poduzeća iz Tribunja. Demantira da bi se u Uljari napravilo bilo što drugo što nije u funkciji prerade ulja. "Tko god dobije natječaj kao najpovoljniji, nikakva apartmanizacija ne dolazi u obzir, pogotovo jer ključeve prostornog plana držim ja u svojim rukama. Evo, na javnoj televiziji mogu kazati da tamo ništa drugo osim industrijske zone neće biti", rekao je za Studio 4.

Petrović pak smatra da djelatnost Uljare mora biti puno šira od proizvodnje ulja. "Točno, tamo je zacrtana industrijska zona, ali industrijska zona može imati više djelatnosti. Djelatnost PZ Tribunj nije samo proizvodnja ulja. Ako se ide samo u tom pravcu, onda prvenstveno ovisimo samo o Bogu i ni o čemu drugome", kaže.

Petroviću je, kaže, malo čudno da se "u vremenu kada se privatiziraju državne tvrtke, kada se traži da je što manje državnog vlasništva", Općina Tribunj uključila u nadmetanje za PZ Tribunj. Ponavlja i da je njegova tvrtka u Uljaru već uložila novac, pa ako netko bolji pobijedi na natječaju, očekuje obeštećenje. "Bismo li mi trebali ono što smo uložili pokloniti nekom drugom?", pita. "Sad bi mi trebali biti taoci njihovog ulaganja", odgovara Grubelić. Pretpostavlja da će, ako ponuda Falcona Pelegrinija ne pobijedi na javnom natječaju, imati velikih problema u iseljavanju te tvrtke iz Uljare.

Zadnja riječ je ona većinskog vjerovnika, Porezne uprave, koju zastupa Županijsko državno odvjetništvo.
Marko Grubelić, načelnik općine Tribunj

Marko Grubelić, načelnik općine Tribunj

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!