Boris Žgomba: Prošla godina bila je uspjeh

14:11 / 27.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija

Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvatska je na izmaku ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama u Miamiju dobila brončanu medalju među najboljim destinacijama na Mediteranu. Unatoč pandemijskoj godini od turizma smo zaradili i gotovo se približili rekordnoj i referentnoj 2019. godini. Turizam nam i dalje čini 20% ukupnog BDP-a. 

Nažalost, zbog korone i novih varijanti virusa koje ne slabe, u ovim blagdanskim danima opet problemi s putovanjima. Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija za Studio 4 HTV-a komentirao je restrikcije koje se tiču putovanja u blagdanskim danima. Globalno je otkazano više od 6.500 međunarodnih letova u Europi i svijetu.

- Nadam se da je ovo što se događa kraj jednog ciklusa. Još uvijek nam omikron i delta predstavljaju određene probleme. U svijetu imamo veliki broj otkazanih letova, imamo i problema sa skijaškim resortima - ustvrdio je dodavši kako su to sve ipak prolazni problemi.

Svi oni koji su željeli ići na skijanje, i dalje idu, nema nikakvih otkazivanja, kazao je.

Dio turista ostao je šokiran zračnim lukama. Nekima je naprasno prekinut ukrcaj u zrakoplove bez nade da će uskoro poletjeti. Žgomba kaže kako su aviokompanije kao službeno objašnjenje dale i problem posada, ljudi koji opskrbljuju zrakoplove.

- Nisam baš 100% siguran da je to razlog svih otkazivanja, mislim da tu ima i činjenice da je manje putnika na letovima, dodao je.

Komentirao je i neujednačene prakse u EU što se tiče putovanja i prelaska granica skijaša, odnosno zimskih turista.

- Rekao bih da je to jedan veliki korak unazad Europske unije. Sama Europska komisija je apelirala i dala uputstva da se ne poduzimaju pojedinačne mjere za države. Svi se sjećamo četvrtog, petog i šestog mjeseca prošle godine, kada je svaka država donosila svoje odluke i kad su se zatvarale granice po nahođenju određenih država. Poslije toga se situacija bila smirila, zajednička europska politika je bila ona koja je diktirala protok ljudi, robe i ostalog. Sad smo se u nekim državama vratili na ono što je bilo, ali očekujem i vjerujem da je to samo kratkotrajno, poručuje.

Osvrnuvši se na 2021., Žgomba kaže da je ona turistički bila uspješna.

- Došli smo na 70-ak posto 2019., to je svakako veliki uspjeh. Ako pogledamo unazad, nema nijednog elementa koji je sam doprinio takvom uspjehu. Nemojmo zaboraviti velike promotivne aktivnosti koje je sa "Safe stay in Croatia" odradilo i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, i lokalne turističke zajednice, pa i gospodarski subjekti. Odradili su to prije sezone da bi gosti dolazili. Nijedan gost koji dolazi u Hrvatsku ne dolazi sam od sebe. Za svakog od njih je netko nešto odradio - poručuje.

Pogledajte razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!