20:21 / 25.12.2018.

Autor: P.F./HRT

Božićni turizam - put do 365 destinacije

-

-

Foto: - / -

O zimskom turizmu, mogućnostima i koliko ih iskorištavamo, razgovaralo se u emisiji HRT-a Tema dana.
Blagdani su za mnoge radni dani, pa tako i za turističke djelatnike koji zadovoljno zbrajaju učinak zimskih mjeseci. Prema sustavu E visitor u studenom je zabilježeno 5% više noćenja i 20% više dolazaka neko lani. Prosinac također izvrsno prolazi. O zimskom turizmu, mogućnostima i koliko ih iskorištavamo, razgovaralo se u emisiji HRT-a Tema dana.

Organizatorica konferencije Hrvatska 365 savjetnica u turizmu Ivana Kolar na pitanje kako stojimo u cjelogodišnjem turizmu rekla je da smo na dobrom putu.

- Konferenciju sam pokrenula zbog velikog potencijala koju Hrvatska ima. Ostvarujemo jako dobre rezultate u ljetnim mjesecima, no postoji veliki potencijal za cjelogodišnje poslovanje. Veliki odaziv nije me iznenadio s obzirom da je tema vrlo aktualna. Ideja je bila aktualizirati tu problematiku, odnosno izazov visoke sezonalnosti u hrvatskom turizmu i ukazati na brojne potencijale koje Hrvatska ima upravo u produženju sezone u našim najjačim destinacijama. Imamo odlične rezultate, Hrvatska je jaka turistička zemlja i vjerujem da uz pravu strategiju i dobru viziju može sigurno zakotrljati te rezultate prema 365, rekla je Kolar.

U studenom najveći broj noćenja ostvario je Zagreb, 166.000, na drugom mjestu je Istra sa 149.000 noćenja. Zadnjih godina broj turista koji su Istru posjetili zimi rastao je stalno po 20% i 30%, agroturizmi, vinske ture, ture maslinovog ulja, štošta toga Istra nudi. 

Novogodišnje praznike u Istri će provesti 20-ak tisuća turista. Neki su stigli još prije Božića. Iako su uglavnom smješteni u hotelima, dio njih boravi i u kampovima na zapadnoj obali poluotoka. Dolje ispod ovog odlomka nisu ljetne arhivske snimke i nije riječ o Božiću u Australiji. Ovo su uglavnom austrijski i slovenski turisti u kampu u Vrsaru. Temperatura zraka je 7°C, a more je ipak 13°C. u kampu je trenutačno 200-tinjak gostiju i čude se što ih pitamo je li im hladno.


Dobro raspoloženim gostima kampa domaćini se trude uljepšati boravak. Sve je više ljudi koji vole kampirati zimi pa će za novogodišnje praznike, kada se ipak putuje više nego za Božić, dva otvorena kampa u Istri - biti popunjena.

Iz Poreča se u emisiju javio direktor ureda Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

-
Činjenica je da je Istra vrlo dobro posložena i organizirana turistička destinacija koja već dugi niz godina radi upravo na razvoju destinacije i to ne samo u vršnim mjesecima nego kroz cijelu godinu. Najveći pomaci u Istri su upravo vidljivi u zimskim mjesecima, u predsezoni i u posezoni. Razlog tome je inovativnost naših turističkih djelatnika koji svage godine smišljaju nove programe koji su definitivno atraktivni. Na taj način uspijevamo prizvati puno novih gostiju koji nakon toga postaju naši stalni gosti, rekao je Ivošević.

Nacionalni park Plitvice još uvijek čeka onaj svoj idilični zimski snježni ambijent. Telefonom se u emisiju javio ravnatelj parka Tomislav Kovačević. Na pitanje remeti li nedostatak snijega planove rekao je kako su prije tjedan dana imali snježni pokrivač od preko 30 cm te otvorili skijalište i sanjkalište, kao i klizalište.

No zadnjih dana jako jugo otopilo je snijeg. No to nas neće pokolebati, zimski turizam u Hrvatskoj ne smije ovisiti o snijegu. Nastojimo produžiti sezonu kroz razne sadržaje. Atraktivna smo destinacija i gotovo 10% turista koji dolaze u Hrvatsku posjete naš nacionalni park. No oni se zadržavaju relativno kratko i to je ono na čemu nastojimo poraditi. Želimo brendirati cijelu destinaciju Like. Kad je destinacija brendirana, kada turista za nju zna onda će se više i tražiti, smatra Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!